Ulcerul varicos este acea leziune a pielii dată de afecţiunile venelor membrelor inferioare. De obicei, acesta este dificil de tratat şi deseori recidivează.
Ulcerele varicoase apar, în general, pe gleznă sau pe partea mediană a piciorului, deasupra maleolei. Ulcerul este, de regulă, superficial, neregulat, cu aspect fibrinos şi/sau necrotic.
Marginile rănii sunt bine delimitate, iar pielea din jur poate fi edematoasă (umflată) sau dură şi hiperpigmentată (maronie).
În cele mai multe cazuri, exudatul galben-albicios şi varicele însoţesc ulcerul. În plus, bolnavul poate avea dureri la nivelul picioarelor, atunci când acestea sunt în poziţie verticală din cauza edemului. Mulţi pacienţi descoperă că ulcerul s-a dezvoltat în urma unei leziuni minore, de genul unei lovituri, a unei zgârieturi sau tăieturi care, în mod normal, ar trebui să se vindece fără probleme. Problema este că, din cauza bolii subiacente a arterelor sau a venelor, leziunea nu se vindecă, iar ulcerul se agravează. Cu cât ulcerul este lăsat mai mult timp netratat şi cu cât este mai mare, cu atât creşte riscul de infecţie şi de complicaţii ce pot duce, în cele din urmă, la invaliditate (amputaţia piciorului).
Ce problemă au venele în toată această ecuaţie?
„Venele conduc sângele spre inimă. Venele membrelor inferioare, atât cele superficiale, cât şi cele profunde au pe traiectul lor valvule ce împiedică refluarea sângelui, în special în timpul mersului, dar şi la statul în picioare. Când aceste valvule nu funcţionează, sângele stagnează în vene, ceea ce determină dilatarea lor, adică apariţia varicelor. Odată cu evoluţia bolii, presiunea crescută a sângelui din vene modifică pielea, adică devine mai subţire, se colorează în brun şi în final apare ulceraţia”, a declarat dr. Viorel Ispas, medic specialist Chirurgie vasculară.
Potrivit specialistului, ulcerul varicos este situat, de obicei, deasupra gleznei, este înconjurat de piele colorată în brun, sunt prezente varicele şi edemul, iar dimensiunile sunt variabile, de la câţiva milimetri până la zeci de centimetri.
De asemenea, zona se infectează frecvent. Oricum, aproximativ un sfert din ulcerele cu acest aspect sunt de cauză venoasă. Pentru un diagnostic corect şi o terapie optimă este obligatorie, însă, ecografia Doppler a venelor membrelor inferioare. Totodată, trebuie instituit un tratament adecvat, întrucât fără acesta, ulcerele varicoase nu se vindecă. Ba dimpotrivă, se infectează, cresc în dimensiuni foarte repede, devin dureroase şi limitează semnificativ mobilitatea.
Aşadar, cu cât dimensiunile ulcerului sunt mai mari, iar ulcerul este mai vechi, şansele de vindecare sunt mai mici.