Prediabetul este doar primul pas spre diabet. Potrivit specialiștilor, pentru a-l combate și a preveni dezvoltarea sa în diabet, este important să identificați manifestările din timp. Astfel, puteți ajunge la un consult la medicul diabetolog înainte ca acestea să avanseze. Cel mai frecvent dintre simptomele prediabetului este apetitul pentru alimente dulci. Acesta începe să apară din ce în ce mai des și din ce în ce mai brusc, oamenii simțind o nevoie neapărată să consume produse dulci. De multe ori, în cazul persoanelor aflate în prediabet, apetitul pentru alimente dulci se asociază cu obezitatea. Din acest motiv, dezvoltă hiperinsulinism, mai exact, o cantitate prea mare de insulină în corp, produsă pentru a combate aceste glicemii, care încep să crească.
Hiperinsulinismul poate cauza glicemii, uneori, puțin mai reduse, care pot determina un apetit sever pentru dulce. Corpul simte nevoia să consume mâncare pentru a crește glicemia, deoarece aceste niveluri au scăzut mai mult decât cele cu care era obișnuit. Atenție, însă! Pofta de dulce provocată de oboseală se poate confunda cu pofta de dulce cauzată de diabet. Practic, corpul are nevoie de un aport glucidic și energetic suficient. Totodată, atunci când unii oameni se confruntă cu stări de stres, aleg să consume mai multe alimente. În aceeași sferă a poftei alimentare, apare polifagia, care înseamnă pofta de a mânca mai mult ca de obicei. Polifagia se numără, de fapt, printre primele semne ale prediabetului și se caracterizează printr-o senzație foarte puternică de foame.