Dr. Iuliana Botezatu, medic specialist, manager general Phoenix Eastern Medical Center
Ce sunt, de fapt, markerii tumorali? Nimic altceva decât nişte molecule sau substanţe, a căror prezenţă şi acumulare în organism este asociată cu apariţia şi dezvoltarea unor tumori maligne. Este important să se ştie că deşi nu ţin locul biopsiei sau examinării ţesutului patologic, markerii tumorali sunt ideali pentru screening-ul unui tip de cancer, pentru depistarea stadiului de dezvoltare al tumorii, monitorizarea felului cum pacientul răspunde la tratament, dar şi pentru evoluţia ulterioară a pacienţilor cu diferite neoplazii.
În practica medicală există un număr mare de markeri tumorali, însă numai ei nu pot fi utilizaţi pentru diagnosticare, mai cu seamă în stadiile de început ale neoplaziilor. Mai degrabă valorile lor crescute corespund stadiilor mai avansate ale afecţiunilor neoplazice. Pe de altă parte, ei pot avea valori mari şi în unele afecţiuni benigne, de aceea trebuie trataţi cu maximă atenţie.
Care e importanţa lor?
Corelaţi cu tabloul clinic și cu alte teste de laborator sau cu explorări imagistice, markerii tumorali au un rol extrem de important în determinarea diagnosticului, ceea ce reprezintă un pas mare în monitorizarea tratamentului. Astfel, cu cât valoarea lor este mai mică, cu atât este mai eficace tratamentul aplicat pacientului cu cancer. Pe de altă parte, valorile mai mari sau creşterea markerilor în timpul sau după aplicarea tratamentului arată că pacientul nu răspunde conform aşteptărilor la respectivul tratament, iar asta presupune schimbarea acestuia. Interesant este că markerii tumorali pot fi folosiţi şi după terminarea tratamentului, la diferite intervale de timp, pentru a semnala în timp cât mai scurt eventuale recidive ale cancerului sau extinderea tumorii cu metastazare. Deci importanţa lor este clară.