În ultimii ani, specialiștii au realizat un studiu care ne arată că în măsline se găseşte în cantităţi mari acid măslinic, o substanţă care combate celulele canceroase. De asemenea, acestea conţin un compus cunoscut sub numele de triterpenoid, care ajută la distrugerea celulelor canceroase de la nivelul stomacului, sânilor şi prostatei. Pe de altă parte, vitamina E din măsline neutralizează radicalii liberi prevenind deteriorarea ADN-ului.
De asemenea, măslinele conţin cantităţi mari de acizi graşi mononesaturaţi, care scad tensiunea arterială şi nivelul colesterolului rău din sânge. Pe de altă parte, acidul oleioc este unul dintre cei mai importanţi acizi graşi care se găsesc în compoziţia măslinelor. Acesta împiedică oxidarea colesterolului rău pe vasele de sânge, scăzând astfel considerabil riscul apariţiei bolilor de inimă.
Măslinele mai conţin acizii grasi Omega-3 care protejează ochii de afecţiuni precum degenerescenţa maculară şi sindromul de ochi uscat. În plus, substanţele din măsline ajută şi la drenarea fluidelor de la nivelul ochilor, scăzând riscul creşterii tensiunii intraoculare şi, implicit, a apariţiei glaucomului. Măslinele conţin şi o cantitate însemnată de viatamina A, care îmbunătăţesc şi vederea nocturnă, scăzând riscul apariţiei cataractei.
Totodată, cercetătorii au demonstrat că măslinele conţin micronutrimenţi care au proprietăţi antiinflamatoare şi antioxidante, contribuind la prevenirea afecţiunilor articulare. Pe lângă aceste proprietăţi, polifenolii din măsline cresc nivelul osteocalcinei din corp, o proteină necesară menţinerii sănătăţii oaselor şi articulaţiilor.