01 Noiembrie 2024
20 accesări
0 comentarii

Osteoporoza este o problemă destul de des întâlnită în rândul persoanelor care au trecut de prima tinereţe. Boala are, însă, o predispoziţie şi mai mare în cazul celor care au factori de risc predispozanți, acestea fiind obligate să facă periodic anumite investigaţii medicale.

Trebuie să ştiţi că, depistată din timp, boala poate fi controlată mult mai bine. Acesta este şi motivul pentru care specialiştii afirmă că rata morbidităţii şi a mortalităţii este semnificativ redusă la persoanele care depistează precoce osteoporoza şi iau măsurile terapeutice care se impun. Totuşi, femeile cu vârsta peste 50 de ani şi bărbaţii care au peste 65 de ani, cei care au avut fracturi de fragilitate, persoanele care au scăzut cu 3-4 cm faţă de înălţimea avută în tinereţe, cei care au urmat tratament cu cortizon peste trei luni, toţi ar trebui să-şi evalueze riscul de a face boala.

Singura metodă prin care se poate determina dacă o persoană suferă sau nu de o scădere a masei osoase care duce la osteoporoză este măsurarea densităţii osoase. Potrivit dr. Liliana Leoliu, medic specialist reumatolog, alături de testul Papanicolau sau mamografie, orice femeie trebuie să facă, periodic, după o anumită vârstă, un test care să implice măsurarea densităţii osoase. Acesta poate ajuta la prevenirea apariţiei afecţiunilor osoase care pot duce la scăderea rezistenţei la fracturi.

„Minimizarea riscului de fractură, în special în cazul femeilor ce au ajuns la menopauză, este deosebit de important, deoarece, odată cu înaintarea în vârstă, un os fisurat sau rupt se va vindeca mult mai greu, recuperarea va fi de durată şi mobilitatea persoanei în cauză va fi redusă pe termen lung. Apoi, şansele de a dezvolta osteoporoza cresc o dată cu înaintarea în vârstă, însă sunt influenţate şi de anumiţi factori, precum prezenţa acestei boli în istoricul familial, menopauza precoce, prezenţa altor boli care preced instalarea osteoporozei: diabet, artrita reumatoidă, boala celiacă”, a explicat specialistul.

La toate acestea se adaugă utilizarea anumitor medicamente, precum corticosteroizii sau stilul de viaţă dezordonat, consumul de alcool, fumatul, o dietă săracă în calciu şi vitamina D, tulburările de alimentaţie, lipsa activităţii fizice.

De reţinut că, odată instalată osteoporoza, nu este posibilă refacerea masei osoase, dar odată depistată, aceasta poate fi oprită din evoluţie cu tratamentul potrivit. Acesta este motivul pentru care este recomandată osteodensitometria, o investigație medicală imagistică, neinvazivă și nedureroasă, care folosește razele X pentru a măsura densitatea minerală a oaselor (conținutul de calciu). În plus, ajută la evaluarea rezistenței osoase și la determinarea riscului de fracturi. În prezent, procedura este considerată a fi cea mai eficientă metodă de diagnostic pentru osteoporoză.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU