22 Martie 2024
145 accesări
39 comentarii

Specialiştii spun că pentru a stabili diagnosticul de hipertensiune arterială în cazul copiilor, valorile tensiunii trebuie să fie mult mai mari decât cele care se înregistrează la majoritatea copiilor care au aceeași vârstă, sex și înălțime/greutate.

În medicina internațională se recomandă măsurarea tensiunii arteriale la copil începând cu vârsta de trei ani.

Este important de reținut că în cazul copiilor este foarte dificil de stabilit un interval de referință în ceea ce privește valorile tensiunii arteriale ridicate. Se întâmplă acest lucru pentru că valorile se modifică în funcție de înaintarea în vârstă a copilului și de dezvoltarea acestuia.

Un alt aspect important care trebuie amintit este acela că hipertensiunea la copiii care au sub zece ani este cauzată de alte afecțiuni. Poate fi vorba despre: obezitate, dietă nesănătoasă, lipsa activității fizice.

De ce este importantă monitorizarea tensiunii arteriale la copii?

A fost nevoie de studii și cercetări numeroase pentru a se ajunge la concluzia că hipertensiunea arterială la copii poate avea consecințe grave asupra organelor interne ale celor mici. Chiar și așa, în multe cazuri, tensiunea arterială la copii nu este măsurată, sau, dacă din întâmplare sunt descoperite probleme, nu se acordă acestora importanța care ar trebui. Monitorizarea tensiunii arteriale la cei mici este importantă și pentru că valorile crescute sau dimpotrivă, prea scăzute față de normal, pot fi un indiciu important pentru medic, în ceea ce privește existența unei alte afecțiuni: boală cardiacă; boală de rinichi; malformație congenitală; dereglare hormonală; accidente vasculare cerebrale (mult mai rare la copii în comparație cu adulții); alte probleme de sănătate.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU