Reprezentanţii Asociației Profesionale a Medicilor din Ambulatoriu (APMA) sunt nemulţumiţi de ultimele consultări publice derulate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS). Tema discutată, zilele trecute, a fost pe marginea proiectului ce vizează modificarea și completarea anexei nr. 2 la HG nr. 521/2023. Acest proiect reglementează pachetele de servicii și Contractul-cadru ce stabilesc condițiile de acordare a asistenței medicale, medicamentelor și dispozitivelor medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate.
Potrivit reprezentantului zonal APMA Dobrogea, dr. Adrian Barbu, CNAS a propus în cadrul acestor consultări menținerea valorii de cinci lei a punctului pe serviciu pentru ambulatoriul de specialitate pe tot parcursul anului 2025. În acest context, APMA, alături de alte asociații profesionale ale medicilor din ambulatoriu, și-a reafirmat poziția unanimă, stabilită anterior în cadrul Grupului de lucru al Colegiului Medicilor din România (CMR).
Ca urmare, medicii din ambulatoriu au solicitat creșterea valorii punctului pe serviciu după cum urmează: opt lei/punct în primul trimestru al anului 2025; zece lei/punct în trimestrele al doilea și al treilea; 12 lei/punct în ultimul trimestru al anului. „Această propunere este fundamentată pe necesitatea de a asigura sustenabilitatea și calitatea serviciilor medicale prestate în regim ambulatoriu, în condițiile în care valoarea actuală a punctului de cinci lei nu reflectă costurile reale ale furnizării acestor servicii, având în vedere inflația și creșterea cheltuielilor operaționale din domeniul medical”, a precizat medicul.