Sistemul Rhesus (Rh) include două grupe de sânge care se diferenţiază prin prezenţa sau absenţa unor antigene specifice. Aceste antigene constituie „factorul Rh”. Specialiştii din cadrul Spitalului de Obstetrică şi Ginecologie „Euromaterna” susţin că cel mai important este antigenul D, deoarece prezenţa sa pe suprafaţa eritrocitelor determină Rh-ul pozitiv, iar absenţa sa determină Rh-ul negativ.
Ei sunt de părere că 60% dintre femeile însărcinate care au Rhesus negativ aşteaptă un copil cu Rhesus pozitiv.
„Pentru a evita o eventuală incompatibilitate sanguină între mamă şi copil, se iau anumite măsuri indispensabile. Când Rhesus-ul unei femei este negativ, iar al partenerului său pozitiv, bebeluşul poate avea Rhesus pozitiv. Acest lucru nu are nici o consecinţă în cazul primei sarcini, dar la a doua, dacă micuţul va prezenta, din nou, Rhesus pozitiv, organismul mamei va secreta o mare cantitate de anticorpi, care vor distruge globulele roşii ale fătului, provocând o anemie gravă, punându-i viaţa în pericol”, au explicat medicii.
Aceştia au precizat că dacă pe parcursul sarcinii apar anticorpi, atunci urmărirea sarcinii şi prescrierea tratamentului sunt încredinţate unui centru medical specializat sau unei maternităţi.
De precizat că la naşterea copilului, dacă acesta prezintă Rhesus pozitiv, mamei i se va face o injecţie cu imunoglobulină, care împiedică formarea anticorpilor, cu scopul de a evita astfel de accidente la sarcinile următoare.
„Din precauţie, această injecţie este administrată sistematic femeilor care au Rhesus negativ, după o întrerupere de sarcină, o sarcină extrauterină sau amniocenteză”, au mai spus specialiştii.
Pentru informaţii şi programări, sunaţi la numărul de telefon 0241/60.55.55.