Mierea este un aliment extrem de benefic pentru sănătatea noastră, dar trebuie consumată numai după o anumită vârstă, pentru că poate conţine spori ai bacteriei Clostridium botulinum. Cu toate acestea, pentru adulţi nu reprezintă o problemă, având în vedere că este vorba doar de spori şi nu şi de toxină. În schimb, la sugari aceşti spori se pot transforma în toxina Clostridium botulinum, odată ajunşi în intestine. Potrivit dr. Claudia Popescu, această toxină este foarte periculoasă otrăvind terminaţiile nervoase şi paralizând muşchii.
„De fapt, Clostridium botulinum este aceeaşi bacterie care se comercializează sub numele de botox, pentru a potoli spasmele musculare, a trata migrenele şi a elimina ridurile de expresie. Cu toate acestea, la copii, bacteria poate duce la botulism. Mai departe, botulismul infantil poate duce la dezvoltarea sindromului flopy, adică diminuarea tonusului muscular sau chiar la deces. Deşi cazurile nu sunt dese, există studii care arată că botulismul infantil poate apărea ca urmare a consumului de miere”, informează medicul.
Un exemplu este dat de un studiu în care, din 397 de părinţi de sugari, 11% le dădeau copiilor suzete umplute cu miere (care se comercializează în SUA). Studiul a fost efectuat pe subiecţi din Houston, mare parte dintre ei (81%) fiind hispanici. Părinţii au declarat că foloseau suzetele umplute cu miere fie pentru că aşa era tradiţia, fie pentru că ei credeau că ar fi mai sănătoase aducând diferite beneficii precum stoparea colicilor.