În ziua de azi, meningita nu mai este o afecţiune des întâlnită, dar rămâne la fel de periculoasă, mai ales pentru copiii de vârstă mică. Întrucât forma bacteriană poate conduce chiar la deces, este important să recunoaşteţi semnele sale distinctive şi să mergeţi la medic dacă situaţia o impune.
Cum debutează boala? Meningita apare atunci când membrana care acoperă creierul şi coloana vertebrală, denumită meninge, se infectează şi se inflamează. Aceasta este cauzată, de obicei, fie de infecţii bacteriene, fie virale. Specialiştii spun că există mai multe tipuri de meningită, cea virală, care nu provoacă probleme grave, meningita bacteriană, meningita meningococică şi altele, unele forme ale bolii putând duce la deces.
Principalele simptome în rândul adolescenţilor şi adulţilor tineri se referă la înţepături şi dureri ale gâtului, mai ales atunci când persoana respectivă încearcă să îşi ducă bărbia la piept, febră, durere de cap, vomă, stare de somnolenţă sau crize. Desigur, bolnavii se pot confrunta şi cu alte probleme, mai ales dacă suferă şi de alte boli.
Astfel, bebeluşii vor fi morocănoşi şi vor refuza să mănânce, vor plânge când vor fi ţinuţi în braţe, iar în unele cazuri, pot avea iritaţii pe piele. La copii, simptomele pot fi confundate cu cele ale unei răceli, pot tuşi şi pot avea probleme de respiraţie. Bătrânii şi oamenii cu probleme de sănătate pot avea doar o uşoară durere de cap şi febră.
Simptomele mai puţin cunoscute ale meningitei presupun durere şi slăbiciune musculară, senzaţii ciudate, precum furnicături, sensibilitate a ochilor şi intoleranţă la lumina puternică sau iritaţii pe piele. De asemenea, există o gamă variată de infecţii virale şi bacteriene care cauzează meningita, aceasta apărând în urma unei complicaţii a altei afecţiuni, precum varicelă sau pojar.
„De reţinut, simptomatologia altor afecţiuni poate imita uneori meningita sau uneori pot masca o meningită, de aceea consultul pediatric este esenţial în stabilirea diagnosticului”, a declarat dr. Claudia Mariana Suciu, medic specialist pediatru.