Menopauza este un proces biologic natural. Deşi reprezintă finalul fertilităţii, aceasta nu îţi afectează sănătatea, vitalitatea şi sexualitatea. Unele femei se simt uşurate, deoarece nu mai trebuie să îşi facă griji cu privire la o posibilă sarcină.
Chiar şi aşa, simptomele fizice şi emoţionale ale menopauzei pot întrerupe somnul, pot cauza bufeuri, pot reduce nivelul de energie sau, pentru unele femei, pot declanşa anxietate sau sentimente de tristeţe şi pierdere. Există soluţii, spun medicii, iar acestea pot restabili echilibrul în viaţa unei femei.
Care sunt semnele menopauzei Menopauza reprezintă finalul permanent al menstruaţiei şi al fertilităţii, definită ca instalată la 12 luni de la ultima menstruaţie. Menopauza se poate instala între 40 şi 50 de ani, dar media de vârstă este de 50 ani. „
În lunile sau anii anteriori menopauzei (premenopauza), o femeie ar putea avea următoarele semne şi simptome: cicluri menstruale neregulate, uscăciune vaginală, bufeuri, transpiraţii nocturne, probleme de somn, schimbări de dispoziţie, creştere în greutate şi metabolism încetinit, subţierea părului şi uscăciunea pielii, diminuarea fermităţii sânilor. Este posibil, dar destul de neobişnuit, să aibă un ciclu menstrual regulat până la ultima menstruaţie. Cel mai probabil, va avea o perioadă marcată de neregularităţi. Dacă femeia a sărit peste un ciclu menstrual, dar nu este sigură că a început tranziţia către menopauză, ar putea dori să afle dacă este însărcinată. De multe ori, ciclurile menstruale pot avea loc o dată la două sau la patru luni în timpul premenopauzei, mai ales cu unul sau doi ani înainte de menopauză. Chiar dacă, în această perioadă, ciclurile menstruale sunt neregulate, apariţia unei sarcini este posibilă”, explică dr. Mohamed Zaher, medic specialist obstetrică-ginecologie în cadrul Spitalului ISIS Constanţa. Pe măsură ce o femeie se apropie de 40 de ani, ovarele încep să producă mai puţin estrogen şi progesteron (hormoni care reglează menstruaţia), iar fertilitatea începe să se diminueze. După vârsta de 40 de ani, ciclurile menstruale pot deveni mai lungi sau mai scurte, mai abundente sau mai uşoare şi mai mult sau mai puţin frecvente, până când, în cele din urmă (în medie, la 51 de ani) ovarele nu vor mai produce ovule şi menstruaţia va dispărea.
O perioadă cu risc de complicaţii Odată cu scăderea nivelurilor de estrogen, riscul bolilor cardiovasculare creşte. Acestea pot fi prevenite totuşi, dacă faceţi exerciţii fizice regulate, mâncaţi sănătos şi vă menţineţi o greutate normală. Adresaţi-vă medicului ginecolog pentru recomandări cu privire la modul în care vă puteţi proteja inima, cum ar fi modul de a reduce nivelul colesterolului sau a tensiunii arteriale în cazul în care este prea mare.
„În timpul primilor ani după menopauză, o femeie ar putea pierde din densitatea oaselor într-un ritm mai rapid, crescând riscul de osteoporoză. Femeile aflate în postmenopauză cu osteoporoză sunt deosebit de sensibile la fracturi de şold, încheieturi şi fracturi de coloană vertebrală. Pe măsură ce ţesuturile vaginului şi ale uretrei pierd din elasticitate, este posibil să apară nevoia frecventă, bruscă, puternică de a urina, urmată de o pierdere involuntară de urină (incontinenţă imperioasă), sau pierde-rea de urină asociată cu tuse, râs sau ridicarea greutăţilor (incontinenţă de efort sau de stres). De asemenea, infecţiile tractului urinar pot să apară mai des. Întărirea muşchilor pelvieni cu exerciţii Kegel şi utilizarea unui to-pic vaginal cu estrogen pot ajuta la ame-liorarea simptomelor de incontinenţă. Menopauza nu necesită tratament medical. În schimb, tratamentele se axează pe ameliorarea simptomelor şi pe prevenirea sau gestionarea afec ţunilor cronice care pot apărea odată cu înaintarea în vârstă. Tratamentele pot include terapia cu hormoni sau medicamentele pentru osteoporoză, însă cel mai important este ca fiecare femeie să urmeze un stil de viaţă sănătos şi să ţină legătura cu medicul curant pentru monitorizare”, completează dr. Mohamed Zaher.