Multe femei se gândesc îngrozite la momentul instalării menopauzei, din cauza simptomelor neplăcute pe care aceasta le are. Însă, ele uită ca menopauza nu este o boală, ci este o stare fiziologică normală, cu care se confruntă toate femeile de vârsta a treia. Menopauza se caracterizează prin scăderea nivelului de hormoni estrogeni. Această scădere ajunge până la deficienţă, care este ireversibilă şi permanentă. Când menopauza se instalează, menstruaţia încetează, dar abia după un an de amenoree (lipsa menstruaţiei) se poate pune diagnosticul exact de menopauză. O femeie poate intra la menopauză între 40 şi 55 ani, cu excepţii. Dacă menopauza apare înainte de 40 ani, aceasta este considerată precoce, iar dacă apare după 55 de ani, este tardivă. Există trei episoade prin care orice femeie trece: premenopauza, menopauza şi postmenopauza.
Din cauza lipsei de hormoni, femeia simte lucrurile într-un anumit fel, are tot felul de simptome fizice, dar şi psihice, deoarece, de multe ori, femeile la menopauză sunt irascibile şi devin depresive.
La menopauză, femeile sunt afectate de schimbările fizice, pielea, ţesuţurile şi greutatea corporală suferă modificări. Şi la nivelul vaginului apar schimbări. Lipsa hormonilor face ca acesta să se usuce, să nu mai fie lubrifiat corespunzător, fapt ce poate crea disconfort femeilor şi le influenţează negativ viaţa sexuală.
„Un efect al menopauzei este lipsa libidoului şi apariţia problemelor în viaţa de cuplu. Cu toate acestea, nu este obligatoriu ca toate femeile care sunt la menopauză să se confrunte cu această problemă, deoarece fiecare femeie este unică, iar simptomele menopauzei variază de la o persoană la alta. Există şi cazuri în care nu apare niciun simptom specific, dar şi cazuri în care menopauza se manifestă cu pusee de căldură, acumulare de kilograme sau, din contra, scăderea în greutate, vaginită atrofică de menopauză sau osteoporoză şi fel de fel de simptome.
Femeia poate trece mai uşor peste aceste simptome dacă discută deschis cu medicul său curant, deoarece acesta o poate linişti şi o poate ţine la curent cu toate simptomele cu care se confruntă corpul ei”, explică dr. Mihaela Dobre, medic specialist obstetrică şi ginecologie.
Cum poţi şti sigur dacă eşti la menopauză
Premenopauza este etapa dinaintea menopauzei, care se poate instala cu mulţi ani înaintea ei. Această etapă poate dura de la câteva zile la ani. În această perioadă, menstruaţia este neregulată. Foarte multe femei renunţă la contracepţie, crezând că menopauza s-a instalat deja şi există şi multe sarcini din acest motiv, unele nedorite.
„Pentru a spune clar că o femei este la menopauză, aceasta trebuie să nu aibă menstruaţie un an de zile. Dacă femeia merge la ginecolog, acesta îi poate spune dacă este la menopauză sau nu, prin efectuarea unei ecografii. Menopauza este confirmată în cazul în care endometrul este subţire. Menopauza poate să apară şi la femeile mai tinere, la 35 de ani, însă nu este un lucru tocmai bun. În aceste cazuri se poate face un tratament hormonal, pentru a putea prelungi perioada până la menopauză. Totodată, menopauza poate fi şi artificială, apărută după o intervenţie chirurgicală”, mai spune medicul specialist.
A treia etapă, postmenopauza, poate dura între 2 şi 6 ani după încetarea menstruaţiei, până la întreruperea completă a funcţiei ovariene.
Tulburări asociate menopauzei
Bufeurile reprezintă acele valuri de căldură bruşte cu care se confruntă femeile aflate la menopauză, mai ales în partea superioară a corpului, transpiraţii şi roşeaţă. Aceste fenomene pot declanşa insomnii, deoarece apar mai frecvent noaptea, astenie, sufocare şi disconfort accentuat. Totodată, femeile la menopauză se pot confrunta cu dureri de cap, ameţeli, dureri de articulaţii, anxietate, depresie, iritabilitate, labilitate emoţională, oboseală, infecţii urinare şi vaginale frecvente, osteoporoză, hipertensiune, acumulare de kilograme etc.
Aceste simptome pot fi diminuate cu ajutorul tratamentului prescris de către medicul ginecolog, pe bază de fitohormonale sau hormoni de sinteză. Astfel, stările de disconfort pot fi diminuate, dar, cel mai important este ca femeile care sunt la menopauză să ceară ajutorul şi consilierea unui medic, să nu treacă singure peste această etapă, care, pentru unele femei, poate fi marcantă.