Din punct de vedere medical, menopauza reprezintă încetarea funcțiilor ovariene, precum funcția secretorie a hormonilor sexuali, estrogen și progesteron, dar și funcția ovulatorie ce redă fertilitatea unei femei. Enumerând toată stadiile de evoluție ale unui ovul, se poate înțelege că prin oprirea acestora se va produce menopauza.
Specialiștii susțin că se poate pune diagnosticul de menopauză atunci când ciclul menstrual nu a mai avut loc timp de cel puțin 12 luni consecutive. Atenție, însă! Este foarte important ca încetarea ciclului să fie pentru o perioadă de câteva luni consecutive, deoarece, uneori din cauza chisturilor ovariene sau a altor afecțiuni, ciclul menstrual poate să devină neregulat, dar fără să aibă vreo legătură cu menopauza.
Desigur că pentru debutul menopauzei și vârsta are un rol extrem de important. Astfel, femeile cu vârsta de minim 40 de ani sunt cele mai susceptibile să intre la menopauză, dar există cazuri mai rare în care menstruația continuă și după vârsta de 50 de ani, dar acest lucru trebuie să vă îngrijoreze și este recomandat să mergeți la un medic. Potrivit dr. Cecilia Mateescu, ciclul menstrual și momentul apariției menopauzei reprezintă ceva fiziologic și depinde de fiecare femeie în parte.
„În mod normal, odată ce vă apropiați de momentul menopauzei, este destul de dificil de prelungit sau de amânat și nu puteți să faceți mare lucru care să schimbe acest lucru. Deși încă necesită multiple studii pentru a putea exista un remediu care să garanteze acest lucru, vor fi menționate câteva dintre datele care se cunosc la momentul de față.
Printre lucrurile care pot influența într-o oarecare măsură menopauza, se numără: istoricul de sarcină și de alăptare la sân, utilizarea de contraceptive orale, consumul de alcool, dieta bogată în calorii, fructe și proteine. De asemenea, este important de știut faptul că odată cu instalarea menopauzei, femeile vor avea un risc crescut de osteoporoză și de afecțiuni cardiovasculare”, a explicat medicul.
Acest lucru se datorează în principiu scăderii hormonilor sexuali feminini care au rol cardioprotector, protejând organismul de un posibil infarct miocardic.
În acelaşi timp, menopauza poate să conducă și către schimbări ale stării generale, precum: tulburări de somn, anxietate, depresie, modificări la nivelul mucoaselor: uscarea mucoasei vaginale, scăderea libidoului,
bufeurile. Specialiştii susţin că nicio menopauză întârziată nu are în mod deosebit beneficii, aceasta fiind asociată cu creșterea riscului de cancer la sân, ovarian sau uterin.
Cert este că menopauza nu poate fi ușor întârziată doar prin echilibrarea stilului de viață, după cum arată studiile realizate de-a lungul timpului. Este important de reținut faptul că o menopauză târzie poate să fie însoțită și de apariția cancerului, motiv pentru care trebuie să vorbiți întotdeauna cu un medic pentru a fi sigure că luați cea mai bună decizie privind sănătatea voastră.