În caz că vă confruntați cu o perforație gastrointestinală, trebuie să știți că acesta este un diagnostic foarte grav, ce poate avea un final tragic, așa că încercați să o tratați de urgență, pentru a vă restabili starea de sănătate. Potrivit dr. Simona Pădureanu, perforația gastrointestinală este o afecțiune în care se formează o gaură în tractul gastrointestinal și care cuprinde atât stomacul, cât și intestinul gros și subțire. De fapt, oricare dintre aceste organe poate fi perforat, dar cel mai mare risc este faptul că aceasta determină eliberarea conținutului care este adăpostit în organele tractului gastrointestinal. Mai departe, conținutul trece în fluxul sanguin și duce la declanșarea septicemiei, care poate fi fatală.
Prin urmare, perforația gastrointestinală este o urgență medicală. De ce apare boala? În unele situații, este cauzată de boli, leziuni sau traume sau ca efect al deteriorării altor organe. Din păcate, adesea, acest tip de perforație are loc în stomac sau intestinul gros.
Partea proastă este că există riscul ca întreg conținutul organului perforat să se scurgă în cavitatea abdominală, lucru ce duce la peritonită, care, la rândul său, duce la otrăvirea sângelui sau sepsis. Urmarea? Organele nu mai funcționează corespunzător, iar pacientul poate deceda. Și mai grav este că această perforație gastrointestinală apare, câteodată, spontan, ca urmare a unei afecțiuni medicale, dar și în urma unui traumatism sau a unui accident în timpul unei proceduri medicale. Oricum, odată ce durerea este resimțită, aceasta este continuă și crește în intensitate atunci când zona este apăsată sau când vă mișcați. Alte simptome asociate sunt următoarele: frisoane cu tremurături, greață, vărsături, febră.