Mersul pe bicicletă poate reprezenta un mod de relaxare, o modalitate de deplasare, dar şi una dintre cele mai simple şi mai puțin obositoare activități benefice pentru organismul uman.
În cazul persoanelor în vârstă, mersul pe bicicletă poate să readucă la viață amintiri din copilărie, oferindu-le din nou bucuria de a fi tineri. Ciclismul nu oferă doar o stare de bine, ci şi o îmbunătățire a memoriei, informează romedic.ro.
Procesul de îmbătrânire determină o serie de schimbări la nivelul creierului, începând de la dimensiunile acestuia, care se modifică, şi până la vascularizarea şi funcțiile cognitive, care se transformă. Creierul devine mai mic pe măsură ce înaintam în vârstă, apar tulburările de memorie, riscul de demență şi schimbări la nivelul neurotransmiţătorilor importanți. Îmbătrânirea creierului poate fi amânată prin adoptarea unui stil de viață sănătos, o dietă sănătoasă, consum moderat de alcool şi menținerea minții alerte prin tot felul de hobby-uri şi activități specifice.
Cercetătorii au investigat modul în care ciclismul poate să influențeze sănătatea mintală în rândul adulților în vârstă, iar la finalul cercetărilor, au fost evidențiate creșteri ale fluxului sanguin către creier şi o refacere a celulelor din hipocamp. Abilitățile memoriale devin mai bune pentru cei ce utilizează bicicleta electrică, cel mai probabil, motivul fiind reprezentat de ușurința cu care bicicleta este utilizată, dar şi de faptul că timpul de utilizare a bicicletei electrice este mai mare decât a celei simple.
Antrenarea permanentă a creierului, dar şi a corpului previne apariția tulburărilor de memorie.
Madlena CĂLUGĂREANU