În aceste zile, este marcată Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin, iniţiativă prin care Asociaţia Europeană a Cancerului Cervical urmăreşte să crească gradul de conştientizare a populaţiei cu privire la această formă de cancer şi la felul în care poate fi prevenită.
Până la 80% dintre cazurile de cancer de col uterin pot fi prevenite prin organizarea unor programe eficiente de screening, atrage atenţia ECCA. Pe lângă aceasta, vaccinarea împotriva Virusului Papilloma Uman (HPV) este extrem de eficientă dacă este efectuată în perioada adolescenţei şi poate reduce rata dezvoltării cancerului de col uterin pe viitor.
Totuşi, în fiecare an, în Europa, aproximativ 60.000 de femei află că au cancer de col uterin, iar 30.000 de femei mor din cauza acestei forme de cancer din cauză că în multe ţări nu există programe eficiente de screening de col uterin sau vaccinare împotriva HPV sau, chiar dacă există, multe femei nu sunt conştiente de importanţa lor, iar din acest motiv nu le folosesc.
Şi în România, cancerul de col uterin este responsabil de circa 2.000 de decese anual, potrivit celor mai recente date ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, în timp ce incidenţa cancerului de col uterin este dublă.