23 Septembrie 2021
315 accesări
0 comentarii

Nu vă jucați! Unele afecțiuni oftalmologice vă pot afecta grav vederea. Midriaza, de exemplu, nu este o afecțiune foarte des întâlnită, dar atunci când se face simțită, pacienții încep să aibă tot mai des migrene și li se dilată pupilele. Ce este midriaza și de ce apare? Potrivit dr. Monica Glodeanu, în locuri cu lumină slabă, ochiul reacționează involuntar, producând o distensie a mușchilor radiali ai irisului. Aceasta este cunoscută sub numele de midriază sau dilatarea pupilei.

Corpul activează o formă de vedere nocturnă, ajustând cantitatea de lumină care intră în ochi. La om, acuitatea vizuală nu se intensifică la fel de mult ca la unele animale. Desigur, acesta nu este singurul motiv pentru care apare acest fenomen. Midriaza poate fi cauzată și de alte lucruri, inclusiv starea de spirit (frică), leziuni, boli și reacții la medicamente. Ce se întâmplă? Pupila este acel cerc negru din centrul ochiului, funcția sa fiind de a regla cantitatea de lumină care ajunge la retină.

Pupila se poate extinde sau contracta, dimensiunea sa variind între doi și opt milimetri. La lumină, apare contracția sau mioza, iar la întuneric, are loc fenomenul opus, care se numește midriază. Acest lucru permite un anumit grad de vedere nocturnă, deși la om este destul de limitată. Cel mai frecvent motiv pentru dilatarea pupilară este lumina slabă și același lucru se întâmplă când vă treziți dimineața, deoarece poate dura ceva timp să vă adaptați din nou la lumina zilei.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU