Virusul HIV poate intra în organism prin mai multe modalităţi, însă această infecţie este considerată o boală teribilă şi prea puţini sunt cei care se testează preventiv, pentru a descoperi o eventuală infecţie.
Tinerii, în special, nu conştientizează că pot fi infectaţi cu virusul HIV, chiar dacă nu există niciun simptom specific, care să indice acest lucru. Din această cauză, majoritatea persoanelor infectate descoperă foarte târziu infecţia, când virusul este deja bine ancorat în organism.
Iată ce spune, despre acestea, Maria Georgescu, director executiv al Asociaţiei Române Anti Sida:
„Contractarea HIV este asimptomatică şi, din această cauză, oamenii nu se grăbesc să îşi facă testul. După cum ştim, românii merg la medic doar când îi doare ceva; de aceea, cei care află de existenţa virusului HIV, de multe ori, află prea târziu. În schimb, prin controale regulate, virusul HIV poate fi depistat la timp, iar boala poate fi ţinută sub control, fără să afecteze viaţa pe viitor. În ultimii ani, am observat faptul că, în continuare, tânăra generaţie ignoră sfaturile pentru prevenirea bolii. Tinerii cred că lor nu li se poate întâmpla. Virusul HIV nu trebuie să fie un subiect sensibil, infecţia cu virusul HIV nu mai este o boală fatală. Urmând un plan de tratament, oamenii ce au HIV pot ţine virusul sub control şi pot duce o viaţă normală”.