În general, albinele trebuie să polenizeze aproximativ 3-4 milioane de flori, pentru a obține un kilogram de miere. Potrivit studiilor efectuate, nectarul acestor inflorescențe este prelucrat minuțios de către albinele harnice și îmbunătățit cu propriile lor substanțe biologice. Mierea este considerată un produs al albinelor și apoi un produs vegetal.
Transformarea nectarului în miere este un proces chimic și fizic, la care ia parte o întreagă familie de albine. Albinele tinere prelucrează nectarul în 20 de minute, timp în care nectarul pierde o cantitate mare de apă, se saturează cu enzime, după care este depus în celulele de ceară, timp de 3-5 zile. În acest interval de timp, el suferă niște modificări fizice și chimice, transformându-se astfel în miere.
Specialiștii spun că, în caz de reumatism se folosește mierea (de levănțică, dacă se poate). Se administrează două linguri dimineața, pe stomacul gol, mai ales în timpul crizelor dureroase. Pentru gută, însă, se administrează cataplasme cu miere pe locurile dureroase. De asemenea, puteți scăpa de pistrui, ungându-i cu miere, sau de răgușeală, dacă mâncați zilnic miere, ținând-o cât mai mult în gură, până la topirea completă. Curele cu polen sunt indicate în tratarea ulcerului gastroduodenal și a celui gastric, în stări psihopatoide posttraumatice și psihopatii.