migrena
Vi se întâmplă des să aveţi dureri de cap atât de intense, încât nu vă puteţi ridica din pat? Şi care pe deasupra sunt însoţite şi de amorţeli ale braţelor, stare de oboseală, greaţă, vărsături şi chiar sensibilitate la lumină? Este posibil să suferiţi de migrenă, boală care vă poate crea necazuri pentru tot restul vieţii.
Migrena este binecunoscuta durere resimţită la nivelul tâmplelor, care este însoţită de cele mai multe ori de greaţă, vărsături, senzaţia de furnicături sau amorţeli la nivelul mâinilor şi picioarelor, oboseală, slăbiciune musculară şi senzaţie de iritabilitate.
Iată de ce nu trebuie confundată cu o banală durere de cap:
„Migrena este considerată o afecţiune şi nu un simptom tocmai pentru că sunt implicaţi mai mulţi factori. În primul rând, vorbim despre o durere intensă de cap care poate dura chiar şi până la 72 de ore şi care are caracter repetitiv chiar şi sub tratament. Faţă de o durere de cap obişnuită, ea este însoţită de sensibilitate la nivelul scalpului, amorţeală, furnicături ale feţei şi senzaţia de arsură în membre, anxietate, sensibilitate crescută la lumină, slăbiciune instalată pe o parte a corpului. Odată cu diminuarea şi dispariţia simptomelor secundare migrenei, pot apărea anumite simptome, precum durerile sau crampele musculare, fatigabilitatea, adică oboseala accentuată. Aceste simptome pot dura până la 24 de ore după terminarea episodului migrenos. Este foarte important ca pacientul să fie supus unui consult de specialitate fie de medicul de familie, fie de internist şi în unele cazuri chiar de neurolog, pentru a se stabili cauzele exacte”, explică dr. Mirela Stângaciu, medic de familie.
Factorii de risc: medicamentele şi stresul
Când vine vorba de migrenă, factorii de risc care sunt implicaţi în apariţia acestei afecţiuni sunt pe cât de diverşi, pe atât de greu de stabilit. De exemplu, consumul excesiv de medicamente antihipertensive, antiinflamatoare sau hormonale sunt printre cele mai întâlnite cauze. Însă se poate vorbi şi de factori alimentari, adică de alimente sau băuturi care au în conţinut excitante, dar şi despre stres, depresie sau chiar boli psihice. Pot apărea episoade migrenoase şi înainte de menstruaţie, dar şi odată cu apariţia menopauzei.
Tratamentul nu vindecă, ci doar reduce intensitatea durerii
Deşi persoanele afectate de migrenă se pot bucura de perioade de linişte, în care durerea fie se reduce foarte mult, fie dispare, boala este recurentă, iar tratamentul nu o vindecă, ci doar reduce intensitatea durerii. Medicamentele sunt recomandate individual, după stabilirea cauzelor care au provocat migrena. Desigur, controlul asupra bolii este menţinut şi prin reducerea factorilor de risc şi a celor declanşatori, repaosul pacientului, dar şi prin acupunctură.