Celebrul medic nutriţionist Mihaela Bilic atrage atenţia, încă o dată, că "natura nu ne-a dat enzimelecu ajutorul cărora să extragem nutrienți valoroși din vegetale", deşi acestea îi conţin, avertizând asupra dezechilibrelor pe care le-ar putea provoca regimurile de alimentaţie strict vegetariene.
"Nu e ușor fără animale.Produse animale vreau să zic. Când ținem post sau mâncăm fără carne, pește, ou, brânză ne e greu pe 2 planuri: odată dpdv apetit, pentru că nu te prea saturi și apoi dpdv echilibru nutrițional, pentru că vegetalele nu sunt la fel de performante ca animalele. Nouă, oamenilor, natura nu ne-a mai dat enzimele cu ajutorul cărora să extragem nutrienți valoroși din vegetale, deși acestea îi conțin: nu putem lua omega-3 din semințele de in, nici glucoza din fibre și foarte puțin fier din spanac.
Când vine vorba de proteine vegetale, faptul ca nu avem toți aminoacizii esențiali prezenți într-un singur produs, suntem obligați să facem asocieri. Obligatoriu trebuie să mâncam la aceeași masă cereale (pâine, paste, orez, mămaligă) și leguminoase (fasole boabe, mazăre, linte, năut), doar așa corpul nostru primește și lizină și metionină, aminoacizi pe care nu-i poate sintetiza.Problema care apare este silueta, pentru că farfuria ideală, cu care ne menținem, trebuie să conțina doar 25%făinoase, 25% trebuie sa fie proteine, iar restul de 50% legume.
Ca să ne săturăm si ca să fie si complet, ar trebui să mâncăm fasole/mazăre cu pâine și salată. Echilibrul alimentar este atins, însă o farfurie cu 50% amidon riscă să îngrașe. Proteinele animale sunt complete și tot ele dau sațietate. Putem și fără ele, cu siguranță, însă atenție la siluetă. Nimic in viață nu este perfect, nu poți fi și sătul si slab și vegetarian. Cred ca a fi vegetarian înseamnă mai degrabă un stil de viața echilibrat, în care mâncarea să nu fie centrul existenței noastre. Alegerea este a noastră, însă nu întotdeauna e și ușor, nu le putem avea pe toate", spune Mihaela Bilic.