18 August 2017
1180 accesări
0 comentarii

1.000 de copii, născuţi cu probleme medicale grave sau prematur, sunt trataţi, anual, în Secţia de Terapie Intensivă Nou-născuţi a Spitalului Judeţean Constanţa. Odată ajunşi aici, se întorc în timp, în 1968, anul construirii spitalului, căci, de atunci, secţia nu a mai fost renovată.Spaţiile existente sunt insuficiente şi improprii, iar aparatura este depăşită. Echipamentele medicale sunt puţine, vechi şi suprautilizate, climatizarea este rudimentară, iar condiţiile de sterilitate nu permit tratarea în siguranţă a pacienţilor.

„Este o realitatea tristă pe care ne dorim să o schimbăm. Odată cu finalizarea primului nostru proiect, secţia de oncologie şi hematologie pediatrică Centrul Medical Focus, a fost dat semnalul pentru strângerea fondurilor necesare realizării celui de-al doilea mare proiect al asociaţiei, reconstrucţia Secţiei de Terapie Intensivă Nou-născuţi şi a Compartimentului de Prematuri. Sfârşitul anului 2016 a consemnat strângerea sumei de 165.000 euro. Odată cu acest semnal de solidaritate al constănţenilor, am început planurile de completare a proiectului ce va face din secţia vizată unul dintre cele mai performante centre de acest fel din Europa”, a declarat Alina Vasea, Asociaţia Dăruieşte Aripi, Constanţa.

Ce presupune proiectul

„Secţia reconstruită va fi una modernă, mare, cu 22 de locuri pentru terapie intensivă şi 10 locuri pentru prematuri, numărul lor dublându-se. Copiii vor fi îngrijiţi în încăperi sterile, sigure şi prietenoase. Vom asigura confortul pacienţilor, dar şi condiţii optime de lucru pentru personalul medical. Sistemul performant de climatizare şi tratare a aerului va asigura sterilitatea necesară. Fiecare încăpere de tratament va avea gaze medicale, incubatoare şi echipamente medicale de ultimă generaţie, dar şi mobilier specializat. Va fi linişte, o iluminare plăcută şi confortabilă. Părinţii vor beneficia de spaţii speciale şi plăcute”, mai spune coordonatorul proiectului.

Medicii vor avea la rândul lor spaţii dedicate, monitorizarea pacienţilor făcându-se printr-un sistem centralizat. Documentele medicale vor fi stocate electronic şi sistemul de telemedicină va asigura conectarea permanentă a medicilor cu pacienţii din secţie, dar şi posibilitatea conectării cu colegi specialişti din orice colţ al lumii.

„Ne dorim ca toţi copiii internaţi în secţie să primească cele mai bune tratamente şi să aibă parte de cele mai bune condiţii pentru a avea o şansă în plus să fie salvaţi, să crească mari şi sănătoşi. În prezent, primii paşi în demararea proiectului de reconstrucţie a secţiei au fost făcuţi. Am obţinut autorizaţia de construcţie şi avem ordinul de începere a lucrărilor. Acesta este doar începutul, dar la final, cei peste 1.000 de copii cu probleme, născuţi anual în Spitalul Judeţean Constanţa, vor avea şansa la îngrijire medicală corespunzătoare”, adaugă Alina Vasea.

Povestea Mariei

Maria a venit pe lume în februarie, la doar 22 de săptămâni. A cântărit 450 de grame şi din prima clipă a avut nevoie de aparate pentru a supravieţui. Aproape că nimeni nu i-a dat o şansă, însă medicii au luptat pentru ea, deoarece Maria era prea mică pentru a lupta. La aproape o lună şi jumătate, avea 700 grame. Ca Maria, sunt sute de copii care au nevoie de o structură modernă şi eficientă.

„Maria este un miracol, căci în secţia de terapie intensivă se petrec zilnic miracole. Însă bebeluşii aceştia speciali nu au nevoie numai de miracole, ci şi de condiţii moderne de tratament, de aparatură şi tehnologie nouă, care pot face diferenţa între viaţă şi moarte. Orice s-ar întâmpla, continuăm să luptăm pentru soarta a mii de copii cu probleme şi ştim că toate problemele birocratice pot fi rezolvate, în final”, mai spune Alina Vasea.

Medicii trebuie pregătiţi

În afară de construcţia efectivă, o componentă importantă o constituie pregătirea medicilor constănţeni, pentru a putea lucra într-un astfel de centru modern, efort început cu ceva timp în urmă şi care este susţinut în continuare. Copiii aflaţi acum sub tratament în secţia de neonatologieau fost mutaţi într-o zonă de tranzit, la etajul 9 al Spitalului Judeţean Constanţa, zonă amenajată şi securizată pentru micuţi.

„Ştim că nimic din cele menţionate nu ar fi fost posibil fără implicarea unor oameni frumoşi la suflet. În cele din urmă, renovarea secţiei de Terapie Intensivă Nou-născuţi şi a Compartimentului de Prematuri din cadrul Spitalului Judeţean Constanţa este despre lupta pentru viaţă şi despre încrederea că «mai binele» este posibil”, conchide Alina Vasea.

Xxx

Dacă doriţi să susţineţi proiectul, iată cum puteţi ajuta: persoanele fizice pot direcţiona 2% din impozitul pe venit, iar companiile pot contribui cu 20% din impozitul pe profit.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii