Hiperaciditatea gastrică (aciditatea gastrică crescută) este un simptom care indică o afecțiune a stomacului. În principiu, rolul stomacului este să digere alimentele pe care le consumaţi și face acest lucru cu ajutorul acidului gastric.
Mucoasa stomacului secretă în mod natural acid gastric, iar acesta este un proces controlat atât de hormoni, cât și de sistemul nervos. Uneori, însă, stomacul poate produce prea mult acid gastric, ceea ce poate provoca o serie de simptome neplăcute. Medicii spun că un nivel ridicat de acid gastric poate crește riscul de a dezvolta alte afecțiuni ale stomacului, precum: ulcere gastrice; boala de reflux gastroesofagian; sângerări gastrointestinale.
Simptomele pacientului care prezintă aciditate gastrică crescută sunt variate și, de multe ori, sunt foarte asemănătoare cu cele ale altor afecțiuni digestive. Dacă simțiți următoarele simptome, atunci este posibil să suferiți de hiperaciditate gastrică: disconfort abdominal, ce se poate agrava pe stomacul gol; greață sau vărsături; balonare; arsuri la stomac; diaree; scăderea apetitului; scădere în greutate inexplicabilă.