Aşa cum anumite produse accentuează simptomele acneei, există şi alimente care furnizează substanţele benefice care le combat.
„Din punct de vedere nutriţional, s-a constatat că anumite alimente şi lichide accentuează simptomele acneei. Aşadar, persoanele care au această afecţiune trebuie să evite alimentele care conduc la agravarea acneei: zahărul rafinat, grăsimile animale şi aditivii alimentari”, a declarat pentru Agerpres nutriţionistul Lygia Alexandrescu.
Potrivit specialistului, sunătoarea, uleiul sau seminţele de in şi muşeţelul au proprietăţi antiinflamatorii şi pot fi folosite în tratamentul acneei. De asemenea, „uleiul de arbore de ceai verde are un efect antimicrobian şi reduce acneea după un tratament consecvent de minimum trei luni”, a adăugat nutriţionistul.
Studiile clinice indică faptul că zincul poate fi un mineral eficient în tratamentul antiinflamator al acneei, obţinându-se rezultate semnificative după administrarea gluconatului de zinc timp de 60 de zile.
Medicii homeopaţi recomandă unul sau mai multe tratamente pentru acnee, luând în considerare caracteristicile fizice, emoţionale şi intelectuale ale fiecărui pacient.
„Belladonna este un remediu homeopat recomandat persoanelor care suferă de acnee pustulară inflamată. Calendula (aflată în gălbenele) este recomandată persoanelor care prezintă pustule sau leziuni dermale. Hepar sulfur se indică în acneea dureroasă. Kali bromatum se recomandă persoanelor cu acnee profundă localizată în special pe frunte şi care manifestă şi o stare de nervozitate crescută. Silicea este recomandată în acneea uşoară sau moderată”, a mai declarat Alexandrescu.
Astfel, strategia de luptă împotriva acneei este mai complexă decât se credea, iar şansele de ameliorare şi vindecare cresc cu fiecare nouă posibilitate de tratament descoperită.
Acneea este o boală a pielii care afectează suprafeţele corpului care conţin glande seboreice mari, incluzând nasul, fruntea, bărbia, obrajii şi spatele. Ea se manifestă prin prezenţa porilor încărcaţi şi a leziunilor dermale cunoscute popular sub numele de coşuri.