Cu toții știm foarte bine că în intestinul nostru se află o mulţime de bacterii, dar medicii spun că nu ne îmbolnăvim din cauza acestora. Ba, din contră, ele participă la digestia şi absorbţia alimentelor, ne ajută sistemul imun, protejându-ne de bateriile patogene, prin împiedicarea multiplicării acestora, până la un nivel care să fie dăunător pentru sănătatea noastră.
Mai mult decât atât, a declarat dr. Adrian Stoenescu, medic internist, microflora bacteriană din intestinul nostru este responsabilă pentru producerea unor compuşi care trec în circulaţia sanguină, influenţându-ne, astfel, întreg organismul, chiar şi creierul. În acelaşi timp, a precizat specialistul este posibil ca în acest fel flora bacteriană afectată să aibă efect asupra creierului, producând în consecinţă sindromul intestinului iritabil.
Pe de altă parte, bacteriile intestinale sunt sensibile la mulţi factori, cum ar fi alimentaţia, stresul, bolile, medicamentele, mai ales antibioticele şi desigur, stimulii. „O reacţie extremă la o modificare majoră a florei intestinale este infecţia şi diareea severă, dar evoluţia bolii nu este întotdeauna atât de gravă pe cât pare. Altfel spus, câteodată schimbările sunt mai discrete şi la fel şi simptomele, dar ele pot duce la dureri de stomac recurente, balonări sau infecţii intestinale”, a explicat medicul.
Cercetărorii bănuiesc, însă, că modificările florei intestinale pot fi motivul multor boli mai severe, cum ar fi diabetul, inflamaţiile, tulburări mentale sau neurologice.