Sursa foto Insider

Sursa foto Insider
12 Octombrie 2020
580 accesări
0 comentarii

Aditivii alimentari sunt compuşi care se adaugă în alimente în scopuri industriale. Sunt folosiţi pentru conservarea alimentelor sau pentru îmbunătăţirea proprietăţilor precum gustul, mirosul sau textura. Nu sunt nutrienţi şi nu au nicio valoare nutritivă. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) defineşte aditivii alimentari ca substanţe adăugate în alimente pentru a le menţine sau îmbunătăţi termenul de valabilitate, textura, prospeţimea, aroma sau aspectul, precizează dozadesanatate.ro. Totuşi, apare întrebarea: aditivii alimentari afectează sănătatea?

Utilizarea aditivilor alimentari este justificată, în principiu, de necesitatea tehnologică. Scopul principal este de a garanta conservarea corectă a alimentelor în ceea ce priveşte calitatea nutriţională sau stabilizarea acestora.

Cert este că aditivii alimentari provin din diferite surse. Unii dintre ei sunt extraşi din legume, alţii din produse animale sau minerale. În zilele noastre, industria alimentară foloseşte mii de asemenea substanţe, pe care le adaugă în alimente în scopuri specifice. Totuşi, pentru a cunoaşte modul în care aditivii alimentari afectează corpul, există o cantitate zilnică permisă. Aceasta este cantitatea de aditivi prezentă în alimente sau apă pe care o persoană o poate consuma pe zi, fără a observa efecte imediate asupra sănătăţii.

În exces, aditivii alimentari pot provoca reacţii adverse, de genul reacţiilor alergice, de la coloranţi, de exemplu. În plus, tot de la coloranţi pot apărea afecţiuni respiratorii, cum ar fi astmul şi rinita, probleme ale pielii, cum ar fi urticaria sau dermatita de contact. Aceste afecţiuni sunt legate, în principal, de conservanţi şi coloranţi.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU