гѓ—гѓ¬гѓ‰гѓ‹гѓі - 5mg - гѓ—гѓ¬гѓ‰гѓ‹гѓі - 5mg г‚ўг‚ёг‚№гѓгѓћг‚¤г‚·гѓійЂљиІ©гЃ§иІ·гЃ€гЃѕгЃ™гЃ‹
Orice infecţie reprezintă un motiv de alarmă, mai ales atunci când aceasta are loc în cavitatea orală, de unde bacteriile şi toxinele se pot răspândi cu uşurinţă prin vasele de sânge în întregul organism.
În ultimii ani, numeroase studii ştiinţifice au demonstrat legătura dintre infecţiile orale netratate, în special parodontopatia (cunoscută drept parodontoză), şi afecţiuni generale importante, astfel că vizita la medicul stomatolog a devenit un element important în diagnosticarea corectă şi tratarea unor afecţiuni cum ar fi diabetul zaharat, pneumonia sau bolile de inima.
Cavitatea orala conţine unele dintre cele mai bogate şi variate flore din întregul corp uman şi, la fel ca multe alte zone ale corpului, aceasta este plină cu bacterii, cele mai multe dintre ele inofensive. În mod normal, sistemul natural de apărare al organismului, alături de o bună îngrijire a sănătăţii orale, cum ar fi periajul zilnic şi folosirea aţei şi a apei dentare, pot păstra aceste bacterii sub control, însă fără o igienă orală adecvată ele pot ajunge la niveluri la care ar putea provoca infecţii orale.
Unul dintre mecanismele care leagă aceste afecţiuni dentare de alte boli este acela că bacteriile, mai ales cele anaerobe, şi toxinele din cavitatea orală, de la nivelul ţesuturilor inflamate se răspândesc în întregul organism.
„Într-un singur mg de placă bacteriană se află 1 miliard de bacterii, iar în parodontitele marginale sau apicale există între 200 şi 500 de specii de bacterii. Bacteriile şi toxinele lor ajunse în sânge, împreună cu substanţele inflamatoare produse de organism (proteina C reactivă), mai ales la persoanele cu imunitatea scăzută, sunt factori favorizanţi, nu declanşatori, a numeroase boli: artrita reumatoidă, pneumonia bacteriană şi bolile cardiovasculare, precum endocardita infecţioasă, infarctul, hipertensiunea arterială, ateroscleroza şi accidentul vascular”, a declarat dr. Mihaela Dan, medic specialist stomatolog.
În plus, persoanele cu dinţi lipsă sau cu proteze mobile tind să evite anumite alimente pe care nu le pot mesteca şi să prefere alimentele bogate în grăsimi şi calorii, care favorizează apariţia unora dintre bolile menţionate, dar şi a unor tulburări digestive.
Diabetul
Specialiştii sugerează că relaţia dintre bolile gingivale grave şi diabet este cu două sensuri. Astfel, persoanele cu diabet zaharat sunt mai sensibile la boli grave gingivale, deoarece acestea sunt în general mai susceptibile la infecţii bacteriene şi au o capacitate scăzută de a lupta împotriva bacteriilor care invadează gingiile. Pe de altă parte, infecţia locală parodontală, prin substanţele inflamatoare pe care le produce, creşte rezistenţa la insulină, hormonul care transformă glucoza în energie, apărând astfel hiperglicemia, respectiv diabetul.
Greutate scăzută la naştere
Greutatea scăzută la naştere a unora dintre copii este provocată de prezenţa bacteriilor în lichidul amniotic, care pot proveni din ţesuturile gingivale şi parodontale inflamate şi cariile netratate, în special în trimestrul trei de sarcină, la femeile cu imunitate scăzută.
Pneumonia
Această afecţiune are o incidenţă mai mare la pacienţii cu infecţii parodontale decât la cei care nu se confruntă cu astfel de probleme. Explicaţia porneşte de la faptul că plămânii se află aproape de gură, astfel că bacteriile dintr-o cavitate orală cu probleme pot fi cu uşurinţă aspirate în plămâni, favorizând apariţia pneumoniei.
Bolile de inimă
Numeroase studii au explicat şi au ajutat să se înţeleagă mecanismele care determină legătura dintre parodontopatie şi bolile de inimă, începând cu ajungerea în sânge a bacteriilor şi toxinelor, până la substanţele inflamatoare, precum proteina C reactivă din sânge, care influenţează vasele de sânge, tensiunea arterială etc.
„Până la 91% dintre pacienţii cu boli de inimă au parodontită, comparativ cu 66% dintre persoanele care nu au probleme cu inimă. Cele două afecţiuni au numeroşi factori de risc în comun, cum ar fi fumatul, dieta nesănătoasă, dar şi excesul de greutate. Explicaţia ar putea fi că inflamaţia în cavitatea orală cauzează inflamaţie şi în vasele de sânge. Această inflamaţie face ca mai puţin sânge să călătorească între inimă şi restul corpului, crescând tensiunea arterială şi favorizând riscul de atac de cord”, a explicat medicul stomatolog.
Xxx
Aşadar, îngrijirea dinţilor înseamnă mai mult decât menţinerea unui zâmbet cu aspect deosebit, sănătatea dentară fiind vitală pentru starea generală de bine şi sănătatea întregului organism.
Prevenirea bolilor este cel mai bun medicament, fiind recomandată respectarea regulilor de bază de igienă dentară. Cu cât mai mult afecţiunea este lăsată netratată, cu atât mai dificil, prelungit şi dureros va deveni tratamentul, fiind favorizată apariţia sau evoluţia altor boli grave.
гѓ—гѓ¬гѓ‰гѓ‹гѓі - 5mg - гѓ—гѓ¬гѓ‰гѓ‹гѓі - 5mg г‚ўг‚ёг‚№гѓгѓћг‚¤г‚·гѓійЂљиІ©гЃ§иІ·гЃ€гЃѕгЃ™гЃ‹
cabergoline without prescription - purchase dostinex online cheap alesse medication
brand norethindrone 5 mg - where can i buy yasmin yasmin medication
generic alendronate 70mg - cheap nolvadex 10mg medroxyprogesterone online buy
order progesterone generic - buy clomid generic purchase clomiphene pill
how to buy capecitabine - capecitabine over the counter danocrine 100mg over the counter
bupropion 150mg usa - buy bupropion 150 mg online shuddha guggulu online order
buy crotamiton cream for sale - mupirocin without prescription buy aczone pills for sale