30 August 2016
1026 accesări
0 comentarii

Asociaţia Transplantaţilor din România (ATR), în parteneriat cu Primăria Municipiului Mangalia, organizează, pentru al treilea an consecutiv, în perioada 31 august - 6 septembrie, „Şcoala de vară a pacienţilor cronici”. Astăzi, 31 august, ora 17:00, la hotel Cleo-patra, staţiunea Saturn, la con-ferinţa de deschidere, vor parti-cipa reprezentanţi ai administra-ţiei locale, ai Ministerului Sănătăţii, ai Casei Naţionale de Asi-gurări de Sănătate, ai Autorităţii Naţionale de Management al Calităţii în Sănătate etc.

Conceptul proiectului vizează pregătirea pacientului cu insu-ficienţă funcţională cronică de organ vital, pentru a face faţă vieţii de pacient cronic, pentru a-şi creşte calitatea vieţii şi a se integra în societate, printr-un automanagement integrat care să vizeze, pe lângă latura medicală a vieţii sale şi alte laturi ca cea psihologică, de comunicare, nutriţie, socializare etc.

„Şcolarii” vor învăţa principii ale unei alimentaţii adecvate nevoilor generate de boală, cum să creeze emoţii pozitive pentru a depăşi mai uşor momentele dificile, modalităţi de comunicare cu medicul, să nu se teamă de mişcare, să descopere motivaţii pentru a merge înainte, să acorde primul ajutor şi încă alte lucruri necesare pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii pacientului cronic.

Şi pentru că această activitate a stârnit interes în rândul mem-brilor organizaţiilor de pacienţi autohtone, precum şi al organizaţiilor similare din alte state, în acest an, printre participanţi vor fi şi pacienţi şi medici din: Bosnia - Herţegovina, Croaţia şi Republica Moldova. „Vorbim adesea despre educaţia continuă şi când o facem, ne gândim la dezvoltare profesională, dar şi la dezvoltare personală. Ceea ce se întâmplă la «Şcoala de vară a pacienţilor cronici» face parte din dezvol-tarea personală a pacientului cu o insuficienţă cronică de organ vital, în fază terminală, stare care zguduie din temelii viaţa unui om şi o schimbă radical. Că «Şcoala de vară a pacienţilor cronici» este o ofertă necesară pentru pacienţi, o dovedeşte dorinţa pacienţilor în stare pre şi post transplant de a participa, dar şi interesul altor organizaţii, din ţară şi din afara ţării, de a vedea ce se întâmplă la activităţile şcolii”, a declarat Gheorghe Tache, preşedinte ATR.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii