Aţi adus pe lume o minune de copilaş, iar acum trebuie să îl alăptaţi? Ei bine, dragi mămici, pentru a reuşi să alăptaţi, aveţi nevoie în primul rând să fiţi liniştite, să nu vă panicaţi, să fiţi relaxate. Doar în acest fel veţi reuşi să vă hrăniţi bebeluşul mult iubit, iar el poate beneficia din plin de laptele matern, care începe cu prima picătură de lapte pe care copilul o va primi, asigurând anticorpii de care are nevoie cel mic.
Specialiştii spun că femeilor le este recomandat să alăpteze, în mod exclusiv, până la vârsta de şase luni a bebeului, fără apă, ceai sau alte alimente adiţionale. Apoi, este necesar să se continue cu hrănirea cu lapte matern, în paralel cu introducerea hranei solide până la vârsta de doi ani. Totuşi, a precizat consilierul în alăptare Liliana Tudose, în pofida aparentei simplităţi, ştim că alăptarea bebeluşului poate întâmpina dificultăţi sau poate avea un start minunat dacă mama este informată corect despre anumite aspecte esenţiale ale alăptării.
Aceasta a mai spus că întrebările devin copleşitoare în primele zile după naştere, când organismul este epuizat şi trebuie să facă faţă unui nou ritm de viaţă, care include ore de nesomn şi o sumedenie de griji legate de propriul copil.
„Poţi să stimulezi producţia de lapte matern prin alăptare, iar cantitatea de lapte matern va creşte dacă bebeluşul va fi pus mai des la sân? Ragadele (rănile la sâni) pot fi prevenite cu o ataşare corectă a bebeluşului la sân? Laptele matern poate acţiona ca un calmant, anestezic deoarece conţine endorfine? Compoziţia laptelui matern se schimbă în permanenţă?”, acestea sunt doar o parte dintre întrebările pe care şi le pun proaspetele mămici.
Tocmai de aceea, este bine ca fiecare femeie să se informeze despre situaţiile care le pot influenţa în alăptare, cum le pot depăşi, cum pot avea un start bun în alăptare, cum pot preîntâmpina rănile la sân sau ce este de făcut atunci când bebeluşul refuză sânul ori dacă ghemotocul de om primeşte suficientă hrană.