În ultimele luni, numeroase persoane s-au plâns medicilor specialişti de simptome specifice alergiei, fără a descoperi însă cauza exactă a acestora.
Strănut, ochi înroşiţi, congestie nazală, eczeme, migrene, vărsături, rinită, sinuzită, aceste simptome pot fi asociate cu o răceală, o criză de sinuzită sau cu o alergie mai agresivă. Medicii specialişti spun că vinovată de aceste manifestări ar fi o buruiană denumită ambrozie, care face ravagii toamna. În oraşe, cel mai des se întâlneşte în apropierea şinelor de tren. Atunci când polenul acestei plante este inhalat, persoanele afectate au o reacţie foarte puternică şi neobişnuită, mai ales cele care au o predispoziţie pentru dezvoltarea aler-giilor. Rinoreea (mucozităţi nazale abundente şi apoase) este cel mai deranjant simptom al acestei alergii şi poate dura între 3 şi 4 săptămâni.
„Polenul de ambrozie face ravagii. Deşi este o plantă care se găseşte predominant în partea de nord-vest a ţării, am avut câteva cazuri şi la Constanţa. Este un polen foarte păcătos, care dă simptome foarte greu de suportat. Pacienţii au simptome specifice răcelii: nas înfundat, strănut, tuse, mucozităţi abundente, dureri de cap. Cei care călătoresc în zonele în care această plantă este des întâlnită sunt afectaţi cel mai tare”, a declarat dr. Georgeta Anghel Dincă, medic primar pediatrie, alergologie şi imunologie.
Alergia la ambrozie poate fi diag-nosticată de către un medic alergolog, pe baza simptomelor şi a testelor cutanate pentru polenul de ambrozie, precum şi cu ajutorul analizelor de laborator.