19 Septembrie 2024
41 accesări
0 comentarii

Alimentația din perioada alăptării trebuie să fie echilibrată, astfel încât să furnizeze nutrienţii necesari dezvoltării bebelușului. Astfel, recomandările privind alimentele interzise/permise trebuie adaptate, atât pentru mamă, cât și pentru bebeluș. Potrivit specialiştilor, alimentația mamei în perioada de alăptare va influența gustul și calitatea laptelui, afectând astfel bebelușul. Mama poate cere îndrumare din partea medicului nutriționist, atunci când vrea ca alimentația ei să fie echilibrată și să acopere necesarul de vitamine și minerale. Dieta ei trebuie să conțină:

alimente bogate în acid folic, fier și calciu, care vor ajuta sistemul imunitar, atât al mamei, cât și al bebelușului, spanac, salată, pătrunjel, fasole galbenă și verde. De asemenea, pentru un surplus de energie și un sistem imunitar apt, se recomandă o alimentație bogată în betacaroten și vitamina A (cei mai indicați sunt morcovii). Pentru stimularea lactației este recomandat consumul de vinete, andive, somon, care este bogat și în Omega 3. Totodată, sucurile naturale oferă un aport optim de vitamine și minerale. Totuşi, ţinând cont de faptul că prin laptele matern trec vitamine/minerale, care ajung la nou-născut, mama care alăptează trebuie să fie foarte atentă la ce mănâncă. În consecință, consumul de cafea și ciocolată trebuie limitat la ambele produse, având în vedere că bebelușul nu poate digera nici cafeină, nici cacao. În ceea ce priveşte peștele, se recomandă prudență și, mai ales, evitarea speciilor care pot conține mercur, cum este tonul, dar este indicat, în schimb, consumul de somon și păstrăv. Medicii recomandă cumpătare şi la lactate, întrucât consumat în exces, acesta poate provoca probleme digestive nou-născutului.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU