17 Noiembrie 2024
21 accesări
0 comentarii

Inima este unul dintre organele vitale, iar pentru a menţine acest organ sănătos, este nevoie de respectarea unor reguli şi mai ales, a unui stil de viaţă sănătos. Tocmai de aceea, trebuie să aveţi mare grijă de voi, pentru că bolile cardiovasculare sunt multe şi grave. Nu mai spunem că, potrivit statisticilor, România se află, de mult timp, în topul ţărilor „fruntaşe” la acest capitol.

Care sunt factorii de risc? Cadrele medicale constănţene susţin că unii factori de risc cardiovascular pot fi „atacaţi”, alţii nu. În plus, sunt lucruri pe care nu le puteţi schimba: vârsta, sexul, istoricul familial de boli cardiovasculare. Înainte de toate, nu trebuie să uitaţi că există duşmani mai mari, care au apărut în viaţa omului ca urmare a „binefacerilor” civilizaţiei moderne: sedentarismul, obezitatea, dar şi a deficienţelor ei: stresul ori fumatul.

„Din fericire, aceştia pot fi evitaţi sau eliminaţi chiar de către oameni. În acest fel, se diminuează considerabil riscul cardiovascular.

Există şi inamici cărora le putem ţine piept cu succes dacă respectăm un stil de viaţă sănătos sau/şi apelăm la ajutorul medicului: hipertensiunea arterială, diabetul, colesterolul crescut trebuie controlate periodic şi tratate, de regulă toată viaţa. De asemenea, apar factorii de protecţie. Deci, există şi aliaţi în această luptă? Da, şi ei trebuie folosiţi şi protejaţi: o fracţiune „bună” a colesterolului (HDL), activitatea fizică, estrogenii (hormonii feminini). În această luptă, rolul pacientului este la fel de important ca cel al medicului. Deci, echipa câştigătoare este formată din medic şi pacient”, a declarat dr. Loti Popescu, specialist în promovarea sănătăţii.

Principala cauză a bolilor cardiovasculare, a adăugat medicul, ateroscleroza înseamnă îngroşarea difuză sau localizată a peretelui arterelor cu grăsimi (în principal colesterol). Arterele sunt vasele ce transportă sângele de la inimă spre întregul corp. Pot fi afectate arterele inimii (conducând la boala ischemică cardiacă), dar şi arterele ce alimentează alte organe (de exemplu, creierul sau membrele inferioare).

Infiltrarea peretelui determină reducerea variabilă a diametrului vasului respective şi implicit a fluxului sângelui până la stoparea sa (temporară sau definitivă).

„Astuparea unei artere are drept consecinţă infarctul. Reducerea diametrului vasului cu diminuarea circulaţiei sângelui sub necesităţile organului în timpul efortului sau, mai grav, în repaus, determină ischemie. În ambele cazuri forma comună de manifestare este durerea, dar prezenţa ei nu este regulă”, a completat dr. Popescu. Ea a precizat că ateroscleroza debutează încă de la 20-25 ani şi evoluează „în tăcere” o perioadă variabilă de timp.

Mai mult decât atât, ateroscleroza este accelerată de expunerea la factorii de risc cardiovasculari. Ca urmare, fiecare dintre voi poate urma câţiva paşi simpli pentru a avea o inimă sănătoasă. În primul rând, eliminaţi fumatul în casă. Apoi, este nevoie să adoptaţi o alimentaţie sănătoasă şi mai ales să consumaţi cel puţin cinci porţii de fructe şi legume. Atenţie mare, însă, la consumul de sare, dar şi introducerea în alimentaţie a grăsimilor sănătoase (AGE), antioxidanţilor şi reducerea consumului de dulciuri.

La toate acestea se adaugă activitatea fizică: minimum 30 minute de exerciţii zilnice, cu ritm şi intensitate medie, care sunt o cheie importantă către forma fizică, performanţa socială şi longevitate. Totodată, se impune controlul periodic la medic. „Cunoaşterea în scop preventiv a câtorva parametri cardiovasculari (precum TA, colesterol şi glucoza în sânge) se poate face azi cu mijloace puţin costisitoare şi poate fi începutul unui plan de acţiune individual pentru menţinerea sau îmbunătăţirea sănătăţii inimii”, a mai spus medicul. Nu în ultimul rând, populaţia ar trebui să reducă, pe cât posibil, stresul.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU