Alergia la grâu, la fel ca în cazul rinitei alergice și cazul altor alergii, se dezvoltă atunci când sistemul imunitar este sensibilizat și reacționează în mod exagerat la ceva din mediul înconjurător - în acest caz, la grâu, aliment care de regulă nu provoacă probleme la majoritatea oamenilor.
Dacă aveți o alergie la grâu, expunerea la proteinele din aceste cereale vă pregătesc sistemul imunitar pentru o reacție alergică. În timp, susțin specialiștii, puteți dezvolta o alergie la oricare dintre cele patru clase de proteine din grâu: albumina din bobul de grâu, globulina, gliadina și glutenul. Sursele de proteine din grâu, pe care este bine să le evitați (pe lângă pâine și pesmet) sunt tortul, prăjiturile și brioșele, fursecurile, cerealele pentru micul dejun, pastele, cușcușul, grișul de grâu, biscuiții crakers, proteinele vegetale hidrolizate, sosul de soia, produsele ultra procesate din carne (hot dog, mezeluri). Acestora li se adaugă produsele lactate care pot conține proteine din grâu (înghețată), amidonul în procesul de gelatinizare, amidonul alimentar modificat.
Pe lângă alimentele enumerate, există și altele care conțin grâu sau proteine din grâu, așa că citiți cu mare atenție etichetele produselor alimentare. În plus, dacă aveți o alergie la grâu, este posibil să fiți alergic și la orz, ovăz și secară. Deci, dacă ați observat anumite simptome după ce ați mâncat cereale, pâine sau paste, dacă dezvoltați urticarie sau o erupție cutanată sau dacă simțiți o durere de stomac ori dacă nasul se înfundă sau, din contră, aveți secreții nazale, este posibil să suferiți de o alergie la grâu.