Suntem adesea bombardaţi de o serie de informaţii care ne „învaţă” cum să trăim sănătos, când şi cum e mai bine să mâncăm şi ce avem de evitat.
Însă de puţine ori ni se dau şi explicaţii relevante cu privire la „dietele minune”. Aşadar, fie că aveţi probleme de sănătate, fie că vreţi pur şi simplu să aflaţi mai multe informaţii despre ceea ce puneţi în farfurie, cel mai bine vă adresaţi unui specialist. Iată ce ne recomandă medicul Loti Popescu, coordonator al programelor de sănătate din cadrul DSP Constanţa. „Pentru ca bolile să nu îşi facă loc, corpul omenesc trebuie să aibă în primul rând o «linie de apărare» bună. Adică sistemul imunitar al organismului care necesită o nutriţie bună. Iată câteva dintre ele. Vitamina E - prezentă în legume de culoare verde, ouă, germeni de grâu, ficat, uleiuri, plante. Este o vitamină esenţială, un antioxidant puternic ce previne deteriorarea lipidelor, incluzând şi acizii graşi Omega-3. Vitamina E este, de asemenea, un co-factor la producţia unei molecule antioxidante importante: Glutatione. Experimentele au arătat că vitamina E reduce daunele produse de componenţii smogului, care se regăseşte din plin în oraşe. Vitamina C - importantă în sistemul de regenerare a organismului. Este implicată în funcţionarea corectă a sistemului imunitar. Se găseşte în citrice, broccoli, măceşe, ardei şi multe alte fructe şi legume. Vitamina A este conţinută în morcovi, spanac, verdeaţă. Are proprietăţi de antioxidant natural extrem de important pentru apărarea plămânilor de acţiunea nocivă a fumului de ţigară. Vitaminele din grupul B regăsite în banane, verdeaţă, morcovi, măr, cartofi sunt unele dintre cele mai importante vitamine pentru apărarea organismului. Ajută la menţinerea sănătăţii membranelor mucoase a sistemului respirator. Asigură o barieră naturală în calea infecţiilor. Seleniu - probabil cel mai important antioxidant pentru sănătatea umană, este factorul cheie al uneia dintre cele mai importante enzime zdrobitoare de radicali liberi din organism. Se găseşte în tărâţe, ţelină, usturoi, peşte, mazăre, dar este deseori insuficient în dieta omului modern”, explică medicul.