01 Martie 2016
2539 accesări
0 comentarii

Tentaţia de a administra un tratament fără sfatul unui medic este mare în cazul problemelor pielii. Din păcate, la fel de mari sunt şi riscurile, pentru că există câteva greşeli care pot fi fatale. Există doar 5 tipuri de leziuni pentru mai mult de 3.000 de diagnostice de boli de piele, aşa că numai ochiul unui specialist dermatolog poate face diferenţa între un coş, o aluniţă inofensivă sau un cancer de piele.

„Recomand îndepărtarea preventivă a unor leziuni pre-canceroase aşa cum sunt aluniţele active sau keratozele actinice. Acestea din urmă prevestesc apariţia unui carcinom, iar tratamentul lor chirurgical sau nechirurgical este în general uşor de urmat şi fără risc. Biopsia acestor leziuni este extrem de importantă pentru că, uneori, putem avea surpriza ca sub aspectul unei leziuni pre-canceroase să se ascundă deja un cancer incipient care necesită o terapie mai energică”

- afirmă dr. Mihaela Leventer.

Deşi pare desprins dintr-un trecut îndepărtat, există încă obiceiul legării cu aţă sau cu un fir de păr a aluniţelor şi smulgerea lor. La fel cum există obiceiul de a comanda de pe internet diverse leacuri miraculoase, care nu fac decât să expună românii unor pericole majore. Medicii dermatologi recomandă atenţie în momentul folosirii lamei de ras, a hainelor care traumatizează leziunile de pe piele şi a periei de păr pe zonele cu aluniţe periculoase. Însă, doar doctorul poate da verdictul în privinţa gravităţii situaţiei.

La ora actuală, pacienţii cu cancer de piele pot învinge boala şi se pot con-sidera vindecaţi în momentul în care ajung la timp la medic, apelează la terapii de ultimă generaţie şi merg regulat la control. Vizita la dermatolog la orice semn suspect apărut pe piele poate însemna ani buni adăugaţi vieţii. (V.P.)

Taguri articol: sfatul medicului dermatologie alunite

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii