15 Decembrie 2016
3552 accesări
1 comentariu

Cazurile în care Ambulanţa este solicitată de constănţeni care nu reprezintă niciun fel de urgenţă a tot luat amploare în ultima vreme. Dacă unii sună la 112 pentru că plâng şi sunt indispuşi, alţii spun că au problemecu dantura sau febră saunu au niciun loc de muncăşi în acest fel îşi dorescsă beneficieze de servicii medicale fără a scoatevreun ban din buzunar.

Ca în fiecare an, numărul de solicitări către Serviciul de Ambulanţă Judeţean (SAJ) a început deja să crească în această perioadă, ca urmare a faptului că medicii de familie intră în concediu şi atunci oameni care se află în suferinţă apelează serviciul 112 pentru a-şi rezolva diferitele probleme de sănătate.

La acest moment, predomină patologia respiratorie, cum ar fi virozele, gripele, pneumoniile, dar şi afecţiunile cardiace, care se decompensează. Reprezentanţii SAJ primesc în jur de 300 de apeluri telefonice în numai 24 de ore, dar, din acest total, un procent semnificativ nu reprezintă urgenţe majore. Spre exemplu, pacienţii cu dureri de cap, de dinţi, dureri abdominale sau cu dureri de tip artrozic pot fi trataţi cu uşurinţă în cabinetele medicilor de familie sau policlinici. Mai mult decât atât, sunt persoane care sună la numărul de urgenţă pentru că sunt triste, dezamăgite de viaţă, poate şi plâng.

„În aceste condiţii, ce să le facem noi? Să ne ducem să le ştergem lacrimile?, a declarat, pentru „Cuget Liber”, directorul medical al SAJ, dr. Ionuţ Cealera.

Oamenii sună la 112 şi spuncă sunt bolnavi de inimăÎntre timp, pacienţii au învăţat cum să fenteze sistemul şi, pentru a fi siguri că ajung la spital şi primesc îngrijiri medicale gratuite, sună la Ambulanţă şi spun că au probleme cardiace.

„Bineînţeles că la faţa locului nu găsim bolnavi cardiaci, ci orice altceva. De precizat că mulţi dintre ei şi-ar putea rezolva, clar, problemele, fără să apeleze la noi, pentru că ne blochează activitatea, iar echipajele le răspund la solicitări şi, dacă apare vreun caz care reprezintă urgenţă, ne putem întâlni cu situaţii în care să nu avem echipaje pe care să le trimitem”, a completat dr. Cealera.

În plus, ambulanţierii se confruntă tot mai des cu un alt fenomen, care ia amploare. Mulţi oameni care nu au un loc de muncă şi nici medic de familie sau adeverinţe de la acesta sună la SAJ numai pentru a beneficia de servicii medicale gratuite. În acest fel, îngreunează nu numai munca celor de pe ambulanţă, dar şi a cadrelor medicale din Urgenţă, care abia fac faţă afluxului de bolnavi.„Sunt multe cazuri în care ei şi-ar putea rezolva problemele în ambulatoriu, la medicul de familie, la specialist sau chiar să se ducă singuri în UPU, nefiind pacienţi ţintuiţi la pat, care să nu poată merge singuri acolo. Este posibil ca unii să vrea să ajungă dintr-o parte într-alta, dar sunt duşi la cea mai apropiată unitate sanitară”, a subliniat directorul medical al SAJ.

Începând de astăzi, Ambulanţa se aşteaptă să aibă zilnic peste 300 de solicitări pe zi. Tocmai de aceea, pentru situaţiile în care vor avea de-a face cu persoane agresive şi care jignesc echipajele, se va apela la sprijinul Poliţiei sau a echipajelor de Jandarmerie, pentru a rezolva situaţia.

Taguri articol: stiri medicale ambulanta urgenta bolnavi spital

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

1 comentariu

22 ianuarie
Purda Patricia
De ce ar fi o greseala ca un om sarac sa suneambulanta in cazul in care sufera din cauza unei dureri?

Fereasca-ma bunul Dumnezeu, cum sa va faceti griji pentru faotul ca suna pentru ajutor neavand unul in loc sa va bucurati ca ii puteti ajuta ca stat. Deci nu are rost cu asa un popor de oameni fara empatie, numai dupa bani sunteti toti. Ajutati cat puteti si nu va mai plangeti de durerile vietii ca le meritati la cat de duri si reci ati devenit. Sun ambulanta de cate ori vreau ca sa ma ajute ca asta e rolul si scopul ambulantei.

Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU