Anemia la copii apare, de cele mai multe ori, din cauza unei diete sărace în fier. Aceasta se instalează frecvent la copiii până la vârsta de doi ani, deoarece aceştia sunt foarte selectivi şi refuză anumite alimente.
Ce părinte nu a încercat să îi introducă copilului în dietă spanac, brocoli, sfeclă sau alte alimente bogate în fier şi pe care cel mic le-a refuzat categoric?
Nutriţia echilibrată permite o dezvoltare armonioasă şi o întărire a sistemului imunitar, responsabil cu lupta împotriva infecţiilor şi afecţiunilor cronice.
„Una dintre cele mai frecvente afecţiuni tăcute ale copiilor de toate vârstele este anemia. De cele mai multe ori nu se manifestă în mod vizibil, însă, netratată poate provoca anumite complicaţii privind dezvoltarea armonioasă a micuţului”, precizează specialiştii pediatri ai Spitalului privat ISIS.
Soluţii utile pentru cei mici
Această disfuncţie atât de frecventă la copii poate avea efecte severe asupra organismului celor mici, deoarece corpul lor este în plină dezvoltare.
„Lipsa fierului în sânge va încetini producţia de hemoglobină, astfel ţesuturile organismului vor primi mai puţin oxigen decât ar avea nevoie. Deseori, în cadrul spitalului nostru, întâlnim situaţii în care părinţii îngrijoraţi cer sprijinul cadrelor medicale, pentru că doar în urma interpretării unor simptome fiziologice a fost formulat diagnosticul de anemie. Pielea palidă, oboseala, lipsa poftei de mâncare, sunt semne ce pot semnala o astfel de afecţiune. Alteori, se poate sesiza o uşoară formă de ameţeală, dureri de cap, tulburări de creştere în înălţime şi greutate, accelerarea frecvenţei cardiace şi respiratorii, dispnee - respiraţie dificilă, palpitaţii”, mai spun specialiştii.
Atunci când simptomele enumerate mai sus sunt întâlnite la copii, părinţii se pot adresa medicilor din cadrul secţiilor de pediatrie, pentru a face investigaţii în vederea stabilirii, de către medicul curant, a unui diagnostic precis.
Cum se combate anemia
Medicul curant face o examinare clinică a copilului, în urma căreia va indica un set complet de analize de sânge, pentru a afla exact cauza simptomelor şi pentru a fi siguri de diagnostic.
„Se va urmări numărul de hematii, hemoglobina, hematocritul, fierul seric şi feritina”, explică specialiştii Spitalului privat ISIS.
Cadrul medical care consultă copilul prezintă interes şi pentru istoricul medical al copilului. Controlul pediatric trebuie să fie amănunţit, pentru a-l ajuta pe specialist să stabilească un diagnostic corect şi complet. Aceste investigaţii sunt utile în identificarea tipului de anemie, precum şi a metodelor prin care deficienţa de fier se poate remedia.
„În urma rezultatelor analizelor, medicul specialist prescrie tratamentul corespunzător în funcţie de nivelul fierului în organism, iar dozarea se face în funcţie de vârsta şi greutatea copilului şi se va respecta cu precizie”, spun specialiştii.
Pe lângă tratamentul medicamentos, care se administrează strict la indicaţiile medicului curant, copiii au nevoie de o alimentaţie echilibrată pentru restabilirea nivelului de fier din sânge. Specialiştii sunt de părere că alăptarea exclusivă până la 6 luni şi o diver-sificare corectă în perioada de bebeluş sunt esenţiale pentru viitoarele obiceiuri alimentare ale copilului.
Un copil anemic trebuie să aibă un meniu zilnic cât mai variat, cu alimente cu un conţinut mare de fier, cum ar fi: ficat, rinichi, carne de vită, gălbenuş de ou, fructe uscate, mazăre, ciuperci şi legume verzi. Absorbţia fierului poate fi îmbunătăţită şi prin includerea în cadrul fiecărei mese, alături de carne sau peşte, a unei surse de vitamina C.