Anemia este un semn important care indică, de cele mai multe ori, o afecțiune serioasă și posibil tratabilă. Deși este definită ca reducerea masei eritrocitare, se folosesc și alți indici care estimează masa eritrocitară, precum concentrația hemoglobinei și hematocritul. La vârstnici (persoanele peste 65 de ani) etiologia anemiei diferă suficient de etiologia la tineri, pentru a fi considerată o patologie distinctă.
Astfel, în comunitățile îmbătrânite, prevalența anemiei este de 8% în grupa de vârstă 65-74 de ani, 13% pentru 75-84 de ani și 23% pentru cei peste 85 de ani. La analizele de laborator anemia este detectată adesea accidental. Multiplele cauze ale bolii la vârstnici și influența anemiei în tratamentul patologiilor asociate justifică o evaluare completă medicală. Specialiștii sunt de părere că elementul principal în tratamentul anemiei la bătrâni este identificarea etiologiilor reversibile (deficit de fier, infecții cronice) și tratarea corectă a acestora. Medicația în acest grup de pacienți este folosită în funcție de cauza anemiei la bătrâni.
Semnele și simptomele deficitului de fier pot cuprinde: pierderi de sânge;
dorința de a consuma substanțe neobișnuite precum gheață sau pământ; unghiile deformate în formă de lingură; ulcerații ale mucoasei bucale și linguale etc. Anemia din bolile cronice/inflamatorii, boala renală și anemia idiopatică sunt mai greu de tratat. Dacă vă confruntați cu o anemie severă, trebuie să știți că aceasta poate fi tratată prin transfuzii de sânge, care ameliorează rapid simptomele, dar determină risc de supraîncărcare de fier, creștere de volum sangvin, infecții și reacții acute.