În zilele noastre, aparatele cu aerosoli nu sunt doar o metodă modernă, dar şi foarte eficientă de a trata problemele respiratorii. Astfel, nebulizatorul, cum mai sunt numite aparatele de aerosoli, transformă soluţia medicamentoasă în vapori ce ajung direct la locul inflamaţiei prin inhalare, având efecte imediate asupra zonelor afectate.
Potrivit dr. Flavia Istrate, medic pediatru, în acest fel, inhalarea aerosolilor ajută la fluidizarea secreţiilor, care sunt apoi eliminate prin tuse şi suflarea nasului. În acelaşi timp, sunt relaxate căile respiratorii, permiţând oxigenarea plămânilor.
„Aceste aparate pot fi folosite la recomandarea medicului în cazul unor afecţiuni, precum laringite, sinuzite, faringite, amigdalite, otite, angină, astm, bronşite, bronşiolite, bronhopneumonie şi alte tipuri de alergii”, a explicat medicul.
Ea a precizat că modelele de aparate cu compresor funcţionează pe baza unui piston ce împinge aerul în rezervorul medicamentului, iar presiunea creată transformă soluţia medicamentoasă în particule fine de aerosoli, pe care pacientul le inhalează în timpul tratamentului, prin accesoriile specifice (mască, piesă de nas sau piesă de gură).
De asemenea, nebulizatoarele cu ultrasunete folosesc vibraţii la frecvenţe înalte pentru a transforma soluţia medicamentoasă. Oricum, indiferent de modelul utilizat, ambele sunt benefice, mai ales în cazul copiilor.