Constănţenii care se ştiucu probleme de respiraţieîn timpul somnuluiau şansa, week-end-ul acesta,să se testezepentru depistarea apneei obstructive de somn.
„Caravana somnului” a ajuns vineri, la Constanţa, şi s-a instalat în centrul comercial Maritimo, acolo unde per-soanele care doresc pot completa chestionare şi pot primi ulterior invitaţie pentru un test la laboratorul de somnologie al Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie Constanţa.
„Evaluarea este gratuită şi dorim să atragem atenţia populaţiei asupra riscului acestei afecţiuni necunoscute până acum opt - zece ani. Simultan cu această campanie din centrul comercial Maritimo, la Facultatea de Medicină din cadrul Universităţii «Ovidius» are loc, sâmbătă, o conferinţă dedicată medicilor de familie sau din alte specializări. Cu acest prilej, va fi lansat şi un chestionat pentru screening, care va ajuta la depistarea acestei afecţiuni la cât mai multe persoane”, a declarat dr. Oana Cristina Arghir, şeful secţiei de Pneumologie 1 din cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie Constanţa.
În urma evaluării chestionarului, constănţenii cu suspiciune de apnee de somn vor fi trimişi pentru testare gratuită. Sunt vizate mai ales persoanele supraponderale, care au simptome de som-nolenţă diurnă, lipsă de concentrare, oboseală cronică.
„Suspiciunea este indicată, de obicei, de partenerul de viaţă, iar dacă la aceasta se adaugă şi celelalte simptome, testul poate confirma sau infirma afecţiunea. Tratament primesc numai persoanele cu apnee severă. Din păcate, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate nu susţine nici programele de diagnosticare a sindromului de apnee, nici tratamentul acestuia. Practic, pacientul va trebui să-şi închirieze singur aparatul care îl ajută să respire pe timpul nopţii. Costurile sunt cuprinse între 80 şi 250 de lei pe lună. La noi, diag-nosticarea este gratuită, dacă pacienţii vin cu trimitere de la medicul de familie”, a precizat dr. Luiza Velescu, medic specialist în cadrul Spitalului de Pneumo-ftiziologie Constanţa.
O afecţiune foarte răspândită
Recent, Ministerul Educaţiei a modificat normele minime privind aptitudinile fizice şi mentale necesare pentru conducerea unui autovehicul, astfel că permisele de conducere nu vor mai fi eliberate sau reînnoite celor care suferă de afecţiuni neurologice grave, printre care şi sindromul de apnee severă în somn de tip obstructiv.
„Această afecţiune este subdiagnos-ticată la noi în ţară. Nu se cunoaşte o incidenţă şi nicio prevalenţă clară în rândul populaţiei. Întâmpinăm dificultăţi în ce priveşte creşterea adresabilităţii tocmai pentru că această afecţiune nu este cunoscută nici de către pacienţi, nici de către medicii de familie şi de celelalte specialităţi”, a completat şi dr. Elena Danteş, medic specialist pneumologie.
Există studii care arată că aproape jumătate din populaţie suferă de apnee, însă cea mai mare parte nu are un diagnostic concret.