Mulți dintre noi, în ritmul trepidant al vieții, nu ne dăm seama de ce, după o noapte de somn, ne trezim dimineața mai obosiți de cât ne-am culcat. O cauză ar putea fi Sindromul de apnee de somn, adică oprirea frecventă a respirației în timp ce dormim. Care sunt simtomele, cauzele, riscurile și tratamentul ne-au fost prezentate de dr. Enikö Vera PALL, medic primar pneumolog.
Sindromul de apnee de somn obstructiv se manifestă prin tulburări de respirație în timpul somnului, opriri mai lungi de 10 secunde și mai frecvente de 5 pe oră. Problema apneei de somn este că în timpul acestor opriri scade saturația de oxygen în sânge și suferă intreg organismul, în primul rând inima și creierul. Din acest motiv, foarte multe persoane care au această patologie, ignorată, au foarte mari probleme cu inima și deseori fac accidente vasculare cerebrale în timpul nopții. “Problema este ignorată. Mulți dintre pacienții cu apnee de somn sunt sforăitori și ei nu sesizează opririle de somn pentru că dorm. De obicei le sesizează anturajul, familia și uneori conștientizează că trebuie să meargă la un consult, sau anunță medicul de familie care recomandă pacientului să se prezinte pentru o înregistrare de somn. În prezent, foarte mulți colegi de alte specialități, unde se prezintă pacientul pentru patologie cardiacă sau neurologică, îmi trimit pacienți pentru o înregistrare de somn, o înregistrare a respirației în timpul somnului. De asemenea, colegii oreliști, unde pacientul ajunge pentru sforăit, trimit pacienții pentru înregistrarea de somn, când suspicionează această problemă”, a prezentat dr. Enikö Vera PALL, medic primar pneumolog. Potrivit specialistului, testarea constă în folosirea unui aparat de mărimea unui telefon, care înregistrează respirația, pulsul și saturația de oxygen în timpul somnului. La cabinet i se explică pacientului cum să îl folosească, iar pacientul își va monta aparatul acasă. “Seara înainte de culcare, verificăm dacă l-a montat corect și doarme cu aparatul așa cum doarme de obicei. Este necesar să doarmă cu el cât mai multe ore, pentru că indicatorii sunt mai veridici. A doua zi îl aduce la cabinet, descărcăm înregistrarea și așa aflăm ce se întâmplă cu respirația în timpul nopții. De asemenea, e bine de știut că somnologia pe care noi o practicăm nu se referă la probleme de insomnie, de treziri în timpul nopții și imposibilitatea de a readormii. Deci nu se referă la insomnie, ci doar la problemele de respirație, care duc la scăderea oxigenului în sânge și afectează organismul uneori, foarte grav, până la moartea subită în timpul somnului. Trebuie precizat că problemele de insomnie sunt tratate de neurolog, sau de psihiatru”, a explicat pentru Cuget Liber, dr. Enikö Vera PALL. Pentru programări sunați la 0241/546.177.
Care sunt cauzele
Există mai mulți factori care pot contribui la apariția apneei, printre aceștia se numără factorii genetici; sexul, sindromul de apnee în somn apare mai frecvent în rândul persoanelor de sex masculine; factorii hormonali, menopauza spre exemplu; afecțiunile endocrine - hipotiroidismul și acromegalia, favorizează apneea în somn; vârsta, aproape 1 din 10 bărbați cu vârsta cuprinsă între 40 și 59 de ani suferă de sindrom de apnee în somn; excesul ponderal, face parte din categoria factorilor de risc majori; circumferința gâtului de peste 44 cm în cazul bărbaților și de peste 37 cm în cazul femeilor. De asemenea, consumul de alcool, fumatul și consumul de medicamente de tip sedativ ori hipnotic reprezintă factori de risc pentru dezvoltarea apneei în somn. “Apneea poate să apară și la copilul mic, apare la orice vârstă din diverse cauze. Apneea de somn apare din cauza relaxării musculaturii la nivelul gâtului în interior și se produce o colabare (turtire) a căii respiratorii. Deci nu este o patologie unde poți intervenii chirurgical sau cu medicamente. Este favorizată această afecțiune de creșterea în greutate dar sunt și persoane slabe care suferă de apnee în somn din cauza unei conformații la nivelul căilor respiratorii superioare”, a mai spus medicul pneumolog.
Tratamentul decontat de Casa de Asigurări de Sănătate
Simptomele apneei în somn pot fi controlate. ” Tratamentul constă în a purta un aparat , CPAP, cu o mască în timpul somnului. Acest aparat introduce aerul din cameră cu o anumită presiune printr-un tub și o mască. Atâta timp cât folosești aparatul, respiri bine, așa cum și la ochelari, dacă porți ochelarul vezi bine. Ochelarul nu te vindecă, dar te ajută să vezi foarte bine, așa și aparatul acesta te ajută să respiri bine atâta timp cât îl porți”, a conchis dr. Enikö Vera PALL. În general, când pacientul are o apnee severă, tratamentul îl face să se simtă atât de bine, încât nici prin cap nu-i trece să renunțe la aparat sau să plece într-o excursie fără el. Este recomandat a se folosi dispozitivul pe toată durata somnului, dar cel puțin patru ore în timpul nopții, sau, cei care lucrează în ture și dorm ziua, îl folosesc atunci când dorm. Trebuie să mai știți că, de anul trecut, tratamentul este decontat de Casa de Asigurări de Sănătate (CAS), condiția fiind ca pacientul să-l folosească în fiecare zi, cel puțin patru ore în timpul somnului. Investigația în ambulatoriu nu este decontată de CAS.