13 Iulie 2023
201 accesări
0 comentarii

Aritmia este o patologie reprezentată de orice modificare a ritmului regulat și constant cardiac. La copii, dacă patologia apare, inima va bate prea repede sau prea încet ori va avea un ritm neregulat.

Aritmia poate fi rezultatul unei boli de tip organic, precum un defect cardiac congenital, sau poate fi consecința unui factor extern. În mod normal, inima unui copil este mai sensibilă, ceea ce înseamnă că și acțiuni precum efortul depus în timpul unui joc sau plânsul pot să declanșeze o aritmie. Majoritatea aritmiilor nu au efecte negative. Unele dintre ele, însă, pot fi amenințătoare pentru viață. Tahicardia, de exemplu, caracterizată prin frecvența cardiac crescută, sau bradicardia, reprezintă frecvența cardiacă scăzută, afectează abilitatea de pompare a sângelui. Sunt patologii care au efecte ulterioare asupra tuturor organelor din corp.

Funcția electrică cardiacă ajută la întreținerea acțiunii de a pompa sânge a inimii. Curentul electric traversează o rețea precisă din interiorul inimii și generează semnale transmise de la atrii la ventriculi. Este vorba despre un semnal care începe în structura numită nodul sinoatrial, localizată în atriul drept. Ajunge, apoi, în următoarea structură numită nodul atrioventricular. Din nodul atrioventricular, semnalul electric este transmis la cei doi ventriculi și stimulează contracția lor. Din ventriculii contractați, sângele este pompat prin arterele principale către plămâni și restul organelor.

Atunci când acest circuit funcționează corect, ritmul cardiac este regulat și la o frecvență constantă. Orice întrerupere a circuitului duce la modificări de ritm și astfel se instalează aritmia.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU