Vârstnicii, în general, sunt diagnosticaţi cu artroză, o boală degenerativă cronică a articulaţiilor, în care cartilagiul se deteriorează şi devine din ce în ce mai moale şi mai subţire. În ceea ce priveşte cauzele ce duc la apariţia acestei afecţiuni, acestea fac referire la încărcarea articulaţiei - purtarea de greutăţi, obezitatea, mişcările stereotipe pe o articulaţie sau pe coloana vertebrală, traumatismele. Desigur, boala se poate instala şi din cauze ereditare sau boli endocrine, tulburări de metabolism, dar nu numai.
Mai grav este că modificările artrozice sunt ireversibile, astfel încât accentul trebuie pus pe prevenţie. De asemenea, evoluţia artrozei poate fi încetinită sau stopată, astfel încât cu cât ne adresăm cât mai repede unui medic, cu atât vom avea beneficii mai mari. „Frecvenţa bolilor reumatice este în creştere, pentru că asistăm la un proces de îmbătrânire al populaţiei. Aceasta presupune şi preponderenţa afecţiunilor degenerative, legate de uzură, de aceea în populaţie avem din ce în ce mai multe boli reumatismale”, precizează dr. Cătălin Codreanu.
Specialistul a declarat că tratamentul este indicat să fie urmat doar la sfatul medicului, pentru că medicamentele contra durerilor pot avea efecte adverse grave. În plus, prevenţia artrozei se poate face prin scăderea în greutate, evitarea ridicării de greutăţi mari, evitarea microtraumatismelor pe articulaţii- statul în genunchi în cursul diverselor activităţi, săriturile, dar şi prin creşterea masei musculare din jurul articulaţiilor prin kinetoterapie, exerciţii aerobice, mers pe jos, mai recomandă specialiştii.