Deşi cei mai mulţi dintre noi preferăm să dăm volumul la maxim atunci când ascultăm muzică în căşti după o zi proastă sau doar pentru a nelua mintea de la griji, experţii de la Universitatea Leicester au realizat un studiu în care demonstrează că ascultarea muzicii în căşti poate dăuna membranei celulelor nervoase, cauzând în final pierderea auzului.
Potrivit cercetătorilor, nivelul de zgomot generat de muzica din căşti ascultată la volum mare este asemănător celui produs de avioane.
Se ştia până acum că pierderea temporară a auzului şi tinitusul (o afecţiune care se manifestă cu auzirea unui zgomot ca ţiuitul sau zumzetul) pot fi cauzate de zgomote mai mari de 110 decibeli. În cadrul acestui studiu, publicat în Proceeding of the National Academy of Sciences, este primul care urmăreşte modul în care zgomotele sunt responsabile de deteriorarea celulelor de bază.
Teaca de mielină este un înveliş proteic care înconjoară şi protejează celulele nervoase care poartă semnalele electrice de la ureche către creier. Ea este cea care facilitează trecerea acestor semnale de-a lungul celulelor nervoase.Prin expunerea la zgomote mari (care depăşesc 100 decibeli), celulele îşi pierd învelişul, fapt ce stopează transmiterea semnalelor electrice. Astfel, informaţia nu mai ajunge cu succes de la urechi la creier.
De obicei, tinerii sunt cei mai expuşi acestui pericol.În prezent, 1 din 5 adolescenţi prezintă o formă de pierdere a auzului, cu 30% mai mult decât în anii ’80 şi ’90. Experţii sunt de părere că acest lucru este cauzat în mare parte de utilizarea tot mai frecventă a căştilor.James E. Foy, medic pediatru şi specialist osteopat, precizează că în cazul copiilor şi adolescenţilor, ascultarea muzicii la un volum mare poate duce la pierderea auzului. El atenţionează că deşi se poate instala doar o pierdere uşoară a auzului, ea „poate genera întârzieri în dezvoltarea limbajului.”
Potrivit doctorului James E.Foy, „majoritatea MP3-urilor pot produce sunete de până la 120 decibeli, nivel la care pierderea auzului se poate instala în aproximativ o oră şi 15 minute.”
Cum ne dăm seama că volumul din căşti este prea mare? Dacă nu auziţi nimic din ceea ce se întâmplă în jurul vostru, atunci nivelul decibelilor este prea mare.
Un alt factor important este durata expunerii la zgomot. În general, nu este indicat ca volumul să depăşească 60% atunci când ascultaţi muzică în căşti şi nici durata să nu fie mai mare de 60 minute pe zi. Cu cât volumul este mai mare, cu atât durata trebuie să fie mai scurtă. Dacă doriţi totuşi să ascultaţi melodia preferată la volum maxim, limitaţi-vă la doar 5 minute pe zi.
Simptomele pierderii auzului
Pierderea auzului cauzată de ascultatul muzicii în căşti este de obicei graduală, cumulativă şi fără a prezenta semne care să vă alarmeze. Pentru a depista problema este necesară o examinare medicală.Totuşi, există câteva simptome ale pierderii auzului pe care le puteţi depista singuri:
Pierderea auzului este ireversibilă?
Unii specialişti sunt de părere că pierderea auzului cauzată de expunerea la zgomote foarte mari este un proces ireversibil. Doctorul Foy susţine că în acest caz soluţia o reprezintă aparatele auditive şi implanturile.
Totuşi, există şi studii care contrazic acest punct de vedere. Conform studiului realizat de către cercetătorii de la Universitatea Leicester,auzul poate fi recăpătat atunci când învelişul din jurul celulelor nervoase se formează din nou şi permite ca celulele să revină la o funcţionare normală. Acest lucru înseamnă că pierderea auzului este uneori doar temporară.
Potrivit doctorului Martine Hamann, membru al Departamentului de Fiziologie a Celulei şi Farmacologie, autor şi cercetător la Universitatea Leicester, acest studiu este important deoarece explică de ce în anumite cazuri pierderea auzului poate fi un process reversibil:
"Noi am demonstrat că teaca din jurul nervilor auditivi a fost distrusă la aproape jumătate din celulele pe care le-am studiat. Acest process poate fi asemănat cu distrugerea învelişului cablului electric care leagă un amplificator de difuzor. Efectul este reversibil după trei luni, auzul a revenit şi la fel şi teaca de mielină din jurul nervilor auditivi.”
Prevenire
În primul rând, respectaţi regula 60/60 care se referă la procentele din volumul maxim şi durata perioadei în care ascultăm muzică în căşti. De asemenea, puteţi utiliza căşti mai mari, care acoperă lobul urechii, în locul căştilor mici, care sunt introduse direct în ureche. În orice caz, cheia este moderaţia.