14 Octombrie 2018
979 accesări
0 comentarii

Obezitatea este o problemă foarte des întâlnită în zilele noastre și, mai grav, destul de des în rândul copiilor. La ora actuală, Organizația Mondială a Sănătății apreciază că există 250 de milioane de persoane cu obezitate în lume, dintre care 22 de milioane sunt copii cu vârste mai mici de cinci ani.

De foarte multe ori, adulții se întreabă unde greșesc de copiii lor se îngrașă atât de mult, încât abia se mai pot mișca.

Specialiștii sunt de părere că o contribuție majoră o au ieșirile în oraș. Astfel, studiile arată că în ultimele patru decenii consumul de alimente în oraș a crescut alarmant. Este bine cunoscut că luarea meselor în alte locuri, decât acasă, poate conduce la exces caloric și la creșterea riscului de obezitate, din pricina porțiilor mari și a densității calorice ridicate.

Medicii susțin că dezechilibrul energetic poate fi reprezentat de un exces de numai 30 calorii pe zi, corespunzătoare unui sfert de doză de suc carbogazos, câtorva cartofi prăjiți sau unei jumătăți de prăjitură. Spre exemplu, un surplus de 50 calorii pe zi poate duce la creșterea greutății cu un kilogram pe lună.

Aflate la îndemâna tuturor, băuturile carbogazoase și sucurile au un impact devastator asupra organismului. O sticlă de 500 ml de suc carbogazos conține până la 13-15 lingurițe de zahăr, echivalentul a 240 kcal. Chiar și sucul natural de fructe, considerat adesea o variantă sănătoasă, conține în realitate aproape aceeași cantitate de zahăr. De exemplu, în 220ml suc de portocale se găsesc aproximativ zece lingurițe de zahăr, echivalentul a 25 grame de fructoză, susține conf. univ. dr. Cristina Maria Mihai, specialist în Diabet și Nutriție pediatrică, medicul șef al secției de Pediatrie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța.

Aceasta a precizat că fructoza are asupra ficatului același efect ca și consumul de alcool, determinând acumularea de grăsime în celulele hepatice, producând ceea ce se numește ficat gras non-alcoolic, întâlnit mai frecvent la vârsta pediatrică, iar potrivit studiilor efectuate de Asociația Americană de Epidemiologie, Prevenție/Nutriție, Activitate fizică și Metabolism, băuturile și alimentele dulci cu un conținut ridicat de fructoză sunt răspunzătoare de 183.000 decese pe an.

Tocmai de aceea, rolul părinților în ceea ce privește excesul alimentar este esențial, mamele supraponderale având tendința să ofere copiilor porții mai mari și cu un conținut mai mare de grăsimi, susține același medic.

Dr. Mihai îi îndeamnă pe părinți ca pe viitor să evite utilizarea dulciurilor drept recompensă, să promoveze și să opteze pentru mese sănătoase bazate pe fructe proaspete, iaurturi simple, nuci și în general alimente bogate în fibre și apă și sărace în grăsimi și zahăr. Totodată, este necesar să nu se sară niciodată peste micul dejun, acest obicei contribuind la însușirea unei discipline alimentare și mai ales să fie încurajat consumul de apă.

În concluzie, potrivit medicului Cristina-Maria Mihai, promovarea susținută a unei alimentații sănătoase și a unei discipline alimentare, fără excese și cu o conștientizare a ceea ce se mănâncă și în aceeași măsură a ceea ce se consumă, poate contribui la un management bun al obezității la copil, limitând rata expansiunii acestei epidemii.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU