25 Octombrie 2016
2519 accesări
0 comentarii

Că tot este sezonul infecţiilor virale, este bine de ştiut că acestea pot afecta atât mama, cât şi fătul. Infecţiile virale acoperă o arie largă de gravitate, pornind de la cele respiratorii, care nu provoacă daune mari, până la cele foarte grave, cum sunt hepatitele, rujeola, rubeola, herpesul, citomegalovirusul, adenovirusurile etc., care duc la consecinţe grave: malformaţii şi avort spontan.

Potrivit dr. Mihaela Dobre, specialist obstetrică şi ginecologie, ar fi bine ca infecţiile virale să nu intersecteze sarcina în primul trimestru şi mai exact până în opt săptămâni de gestaţie, deoarece, în această perioadă, există un risc foarte mare să determine avort spontan sau malformaţii la copil şi atunci e clar că aceste sarcini nu pot avea un final fericit.


„Majoritatea gravidelor care sunt afectate viral avortează spontan. Încep sângerări, dureri de burtă şi urmează, din păcate, pierderea sarcinii. Însă, cele mai nefericite cazuri sunt cele cu malformaţii care se depistează, cel mai devreme, la 15-17 săptămâni, dar cele mai multe pot fi depistate în jur de 20 de săptămâni, la morfologia fetală. Dacă malformaţiile nu sunt importante, nu se sugerează oprirea cursului sarcinii. Mă refer la un deget supranumerar sau două degete lipite, acestea se pot corecta chirurgical”, declară medicul specialist.

De asemenea, infecţiile virale pot determina şi afectări legate de masivul facial: bot de lup, bot de iepure, care sunt şi ele corectabile, în funcţie de gradul de gravitate. Dar cele mai grave afectări sunt cele care pun în pericol viaţa copilului: malformaţiile cardiace, digestive, cerebrale (hidrocefalie, microcefalie, anencefalie).


„Aceste malformaţii sunt incompatibile cu viaţa. Chiar dacă bebeluşul se naşte peste 34 de săptămâni, de cele mai multe ori, nu trăieşte. Multe sarcini se opresc din evoluţie, intrauterin, la vârstă de gestaţie mare, de peste 28 de săptămâni şi atunci se declanşează terapeutic naşterea. Există boli virale care survin la o vârstă de gestaţie de peste 12-13 săptămâni, mă refer la variolă, varicelă, la care, de cele mai multe ori, nu se întâmplă mare lucru. Gravida trebuie izolată, tratată de boala virală. Există tratament antiviral care se poate lua în sarcină, la indicaţia infecţionistului, şi elementele de afectare asupra copilului sunt minore”, adaugă specialistul.


Bolile pot trece neobservate, însă afectează fătul

Dr. Mihaela Dobre afirmă că bolile virale sunt „mai mult sau mai puţin periculoase”, deoarece, de foarte multe ori, nici nu ne dăm seama că intrăm în contact cu un virus. Organismul uman poate să tolereze anumite virusuri, fără să dea semne clinice, iar atunci, dacă femeia însărcinată nu ştie de existenţa bolii, este posibil să apară afecţiuni ale fătului, fără a se şti cu precizie cauza.


„În momentul în care există nişte semne clinice, putem face investigaţii şi putem depista care este cauza. Dacă nu, când constatăm o afectare a copilului, începem să facem investigaţii retroactiv, ca un gen de anchetă: dacă gravida a fost bolnavă sau dacă a intrat în contact cu cineva bolnav”, explică medicul.



„Suntem responsabili de sănătatea noastră“

Femeile însărcinate care au copii ce merg în colectivitate se pot îmbolnăvi mai uşor şi mai des, deoarece aceştia automat aduc de acolo o boală bacteriană sau virală.


„Până la urmă, organismul uman trebuie să înveţe să lupte într-un fel. Noi nu trăim într-un glob de sticlă, fiecare luptă cu ceea ce are în dotare. Cei mai sensibili ajung să facă forma de boală sau să fie purtători. La absolut orice boală bacteriană sau virală, este foarte important să păstrăm nişte măsuri de igienă. Ea este baza la absolut orice. E adevărat că virusurile circulă şi prin aer, apă şi sol, nu numai pe mâinile noastre, dar, dacă încercăm să limităm un pic, prin igiena locului în care stăm, a alimentelor, a mâinilor, a suprafeţelor pe care ne desfăşurăm activitatea, normal că scădem riscul de îmbolnăvire. Nu putem avea pretenţia că trăim într-un mediu lipsit de factori nocivi, steril sub nicio formă, aşa că şi noi suntem responsabili de sănătatea noastră”, conchide dr. Dobre.

Taguri articol: sfatul medicului gravide alimente ginecologie colectivitate avort infecţii

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii