Sursa foto The Independent

Sursa foto The Independent
25 August 2020
648 accesări
0 comentarii

De foarte multe ori, copilaşii sunt diagnosticaţi de către medici cu boli parazitare, care sunt declanşate de diferiţi paraziţi. De regulă, acestea sunt întâlnite în rândul preşcolarilor şi a şcolarilor, dar pot fi depistate şi la adulţi, însă mai rar.

Specialiştii Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană (DSPJ) Constanţa au declarat că cele mai frecvente boli parazitare întâlnite la copii sunt giardioza, ascaridioza şi oxiuroza. Acestora li se mai pot adăuga toxoplasmoza, trichocefaloza, toxocaroza, himenolepidoza, hidadidoza, teniaza etc. În general, cauzele care stau la baza apariţiei bolilor parazitare se referă la nerespectarea regulilor de igienă personală, asta înainte de toate, transmiterea făcându-se pe cale fecal-orală sau digestivă, dar şi din cauza alimentaţiei defectuoase, dezechilibrate, lipsită de nutrienţi, dar bogată în zaharuri şi dulciuri rafinate.

În ceea ce priveşte manifestările clinice din parazitoze, acestea sunt variabile, unele dintre ele trec neobservate, iar în alte cazuri simptomatologia poate fi destul de intensă. Dr. Loti Popescu afirmă că manifestările în cazul parazitozelor sunt la mai multe nivele. Înainte de toate, bolnavul are de-a face cu tulburări digestive, care includ dureri abdominale, lipsa poftei de mâncare, greţuri, vărsături, balonări, intoleranţă faţă de unele alimente, tulburări de tranzit intestinal. Apoi, intervin tulburările toxico-alergice, de genul bronşitelor, iar în acelaşi timp se agravează crizele de astm bronşic, urticarie, prurit anal şi nazal. În acelaşi timp, apar manifestările neuropsihice, cu stări frecvente de iritabilitate, cefalee, ameţeli, scăderea performanţelor şcolare şi a atenţiei.

Diagnosticul se pune prin examenul coproparazitologic

„Diagnosticul parazitozelor se realizează, de obicei, prin examenul coproparazitologic, atunci când paraziţii adulţi, fragmente ale acestora (proglote), ouăle sau chisturile lor sunt eliminate spontan în scaun. Pentru excluderea unei parazitoze se cer minimum trei examinări negative consecutive ale scaunului, la interval de 7-10 zile între determinări. Având în vedere influenţa cu totul nefavorabilă pe care o exercită bolile parazitare asupra dezvoltării fizice şi intelectuale a copiilor, o importanţă deosebită o au măsurile de prevenire în unităţile de învăţământ şi în centrele frecventate de copii, precum şi cele individuale. Totodată, trebuie avut în vedere să se folosească, individual, oliţa, iar aceasta să fie dezinfectată în mod regulat, la fel ca şi toaletele”, este sfatul medicului. Desigur, nu trebuie omise nici măsurile generale de igienă, adică ventilaţia încăperilor, curăţenia, ştergerea prafului de pe pardoseli şi mobilier şi nu numai. Tot pentru evitarea îmbolnăvirilor, periodic trebuie făcută dezinsecţia, mai ales pentru că anumite insecte contribuie la dezvoltarea formelor infecţioase ale unor paraziţi.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU