20 Iulie 2017
5874 accesări
0 comentarii

De la începutul sezonului şi până în prezent, sute de constănţeni, dar şi turişti sosiţi pe litoral au ajuns la medic cu urticarii generate de alimentele pe care le-au consumat. Medicii trag un semnal de alarmă şi atenţionează populaţia să fie atentă la ce mănâncă şi mai ales de unde mănâncă.

„În ultima vreme, ne-am confruntat cu foarte multe cazuri de urticarii grave alimentare. La copii, ciocolata, prăjiturile cu ciocolată sau cacao, căpşunile, kiwi şi piersicile sunt de vină. Şi la adulţi, ciocolata a favorizat apariţia bolii. Oamenii trebuie să înţeleagă că, deşi este tare delicioasă, dacă este consumată în cantităţi mari, ciocolata are potenţial alergizant. De asemenea, există alte alimente care au determinat urticariile. La loc fruntaş se află peştele, şi în mod special hamsia. De fapt, nu peştele este de vină, cât mai ales modul de preparare al acestuia, un ulei care se râncezeşte fiind folosit de prea multe ori. Apoi, shaorma, ouăle, icrele, mezelurile, fructele de mare, laptele foarte gras, untul, smântâna, margarina, frişca, zacusca se regăsesc şi ele în rândul alimentelor care duc la apariţia urticariilor”, a declarat, pentru „Cuget Liber”, şeful secţiei Dermato-Venerice din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă, dr. Gheorghe Nicola.

Medicul a mai spus că persoanele care se cunosc cu dischinezii biliare trebuie să evite salata de vinete, iar în cazul celor care au deja o urticarie declanşată, regimul de urmat este unul strict, doar câteva alimente fiindu-le permise, cum ar fi supele sau ciorbele de legume fără sare, piure de cartofi fără unt şi fără lapte. Pe lângă acestea, ei pot mânca pilaf fără grăsime, cu puţin ulei de măsline, eventual, ca să-i dea gust.

Trebuie precizat că acestor bolnavi le este permis numai consumul cărnii de pasăre, fiartă sau făcută la grătar. De băut, în schimb, acestora nu le este permisă decât apa plată.

Dr. Nicola a mai spus că urticariile alimentare pot apărea la toate categoriile de vârstă, însă vârstnicii cu colecistopatie fac cel mai des urticarie, dar şi cei cu probleme ale tubului digestiv.

„Urticariile alimentare pot apărea la toate categoriile de vârstă, însă vârstnicii cu colecistopatie fac cel mai des urticarie, dar şi cei cu probleme ale tubului digestiv. În general, însă, cazurile apar după ingerarea anumitor alimente, la câteva minute sau chiar la câteva zile după“, a adăugat dr. Nicola.

La ora actuală, urticaria este una dintre cele mai frecvente afecţiuni ale pielii. Specialiştii spun chiar că aproape 20% din populaţie suferă de urticarie la un moment dat.

Urticaria este caracterizată ca fiind o alergie cutanată manifestată prin pete roz, uşor umflate şi catifelate la pipăit. Petele au forme şi dimensiuni variabile, de la un milimetru, la câţiva centimetri. Din păcate, acestea sunt dispuse pe tot corpul, ele putând apărea în orice regiune a corpului, inclusiv la nivelul scalpului, palmelor sau tălpilor.

Partea bună în toată această poveste este că, în majoritatea cazurilor, urticaria este acută: episoadele eruptive apar din senin şi nu durează mai mult de două săptămâni. Urticaria devine cronică doar dacă episoadele se repetă şi se prelungesc mai mult de o lună.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU