08 Decembrie 2016
2484 accesări
0 comentarii

Toxoplasma gondii este un parazit care afectează foarte multe persoane. De obicei, pisicile sunt purtătoarele vii ale parazitului, iar când felina este infectată, materiile ei fecale conţin ouă de Toxoplasma gondii. Din nefericire, aceste ouă pot supravieţui chiar şi un an şi jumătate în pământul umed, deci riscul de infectare persistă.

Medicii spun că, la acest moment, există mai multe modalităţi prin care parazitul poate infecta organismul uman: prin consumul de carne infestată, prin alimente contaminate cu ouă ale parazitului pre-zente în sol şi în apă nefiltrată.


„Toxoplasma este un parazit care seaflă în pământ şi se transmite prin solul contaminat. Pisica este gazda intermediară, dar aceasta poate exista şi la alte animale. De asemenea, microbul se poate regăsi în carnea de miel sau porc dacă nu este preparată termic corect”, a declarat, pentru „Cuget Liber”, dr. Eugenia Muja, medic infecţionist.


Desigur, a precizat specialistul, există anticorpi pentru infestarea acută, care apar la primele săptămâni de la infestare, precum şi cei care marchează prezenţa parazitului de mult timp, IGG-urile. Tocmai de aceea, este foarte important ca femeile gravide să-şi efectueze în primul trimestru de sarcină analize specifice, pentru că ele, dacă au o concentraţie mare de parazit, îl pot transmite.„În aceste situaţii, gravidele sunt sfătuite să nu păstreze sarcina, pentru a nu exista potenţialul malformativ al parazitului. Aici, deja, nu gravida este problema, ci fătul”,a explicat medicul.

Bebeluşii se pot naştecu leziuni cerebrale care duc la retard mintalCa urmare, dacă infecţia este dobândită de mamă în timpul sarcinii şi este trans-misă fătului, aceasta poate produce grave probleme de sănătate. Din fericire, doar un mic procent din femeile însărcinate care sunt infectate transmit infecţia fătului. Este important, totuşi, ca femeia gravidă sau cea care doreşte să rămână însărcinată să fie testată pentru a şti dacă a fost infectată sau nu cu Toxoplasma gondii.

Cu cât infecţia apare într-o lună mai avansată de sarcină, cu atât mai mult creşte riscul infecţiei fătului. Cu toate acestea, cu cât infecţia fătului se produce mai devreme, cu atât creşte riscul ca fătul să dezvolte afecţiuni severe după naştere. Orice copil care se naşte şi este infectat cu toxoplasmă necesită tratament pentru a preveni complicaţiile ulterioare.

Cert este că majoritatea copiilor infectaţi nu prezintă simptome la naştere, dar sunt şi nou-născuţi infectaţi care manifestă simptome severe din primele minute de viaţă. Dintre acestea, amintim: dureri ocu-lare, probleme de vedere sau orbire, leziuni cerebrale care duc la retard mintal şi uneori la convulsii.

Aşadar, atenţie la pisici, pentru că oricât de drăgălaşe ar părea, ele pot aduce de afară orice, sub blană putându-se ascunde o mulţime de microbi.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU