08 Iunie 2022
216 accesări
0 comentarii

Alergia solară este o afecțiune caracterizată de apariția unor reacții cutanate în urma expunerii la soare. Adesea, alergia solară se manifestă prin erupții care dau senzația de mâncărime. Alergiile severe pot provoca urticarie, vezicule, dar și alte simptome neplăcute.

Între 10% și 20% din populație este afectată de alergiile solare, majoritatea femei. Acestea sunt cauzate în proporție de 80% de radiațiile UVA, 12% de radiațiile UVB și 8% de radiații UVA/UVB. Alergia solară nu este același lucru cu arsura solară. Alergia apare când sistemul imunitar al organismului reacționează la lumină, iar arsura solară apare atunci când se face o expunere prelungită la soare sau la ore nepotrivite, aceasta depășind posibilitățile de protecție ale pielii.

Factorii declanșatori sunt predispoziția genetică (dacă unul din părinți sau frați are afecțiunea va crește riscul apariției ei), rasa (mai ales caucazienii), aplicarea pe piele a unor substanțe (parfumuri, substanțe dezinfectante), prezența unor alte afecțiuni ale pielii (eczeme), administrarea unor medicamente (tetracicline, sulfamide, ketoprofen).

Tipuri de alergii solare

Erupția polimorfă la lumină (fotosensibilitate) - se manifestă cu piele înroșită, apar mici umflături gălbui și albicioase, prurit intens. Reacția apare spontan, la nivelul decolteului și pe brațe, de obicei în primele două ore de la expunerea la soare. Poate fi însoțită de amețeli, febră, vărsături. Manifestările apar în climatul temperat primăvara și vara, ulterior, odată cu venirea toamnei acestea dispar, urmând să reapară primăvara următoare.

Erupţia polimorfă ereditară (prurigo actinic) afectează copiii şi adulţii tineri - leziuni roşii, vezicule, buze crăpate şi uscate, mâncărime.

Dermatita actinică cronică – pot apărea leziuni inflamatorii uscate acoperite de cruste, dublate de senzaţie de mâncărime în zona feţei, a scalpului, a spatelui, chiar şi a palmelor şi a tălpilor.

Urticaria solară apare imediat după expunerea la razele soarelui şi se manifestă prin erupţie urticariană, mâncărimi şi apariţia de pustule. Aceste semne pot apărea şi pe zonele neexpuse la soare. Urticaria poate dura și 24 ore, pot exista și forme grave, cu șoc anafilactic (dacă suprafața pielii afectată este foarte întinsă).

Diagnosticul se pune pe baza examenului clinic și a anamnezei, a faptului că este o erupție a pielii expusă la soare, prezintă mâncărimi, se manifestă imediat sau cel mult după două ore de la expunere, se ameliorează și dispare după trecerea anotimpului călduros.

Uneori medicul dermatolog poate solicita investigații suplimentare.

Tratamentul - local se vor aplica comprese reci, unguente emoliente, creme cu corticoizi și, dacă este cazul, antihistaminice.

Prevenția se face prin evitarea expunerii la soare între orele 10-16, când radiațiile UV sunt foarte puternice, expunerea treptată la soare, purtarea hainelor lungi și vaporoase, capul să fie acoperit cu pălării cu boruri largi,

folosirea ochelarilor de soare cu protecție UV, folosirea cremelor cu indice mare de fotoprotecție (minimum 15) înaintea activităților în aer liber.

În cele mai multe cazuri, alergia la soare nu este o afecțiune gravă și poate trece de la sine în câteva zile. Există și anumite cazuri mai grave care necesită măsuri de prevenție, dar care, cu ajutorul tratamentului corespunzător, pot fi combătute ușor, astfel încât să ne bucurăm de anotimpul călduros, de plimbările în parc, de ieșirile cu prietenii.

Taguri articol: sfatul medicului

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii